Makaron konjac składa się z wody oraz mąki konjac, którą otrzymuje się z bulwy rośliny Amorphophallus konjac, zwanej dziwidłem. W Japonii oraz Chinach makaron z rośliny konjac, zwany również makaronem shirataki, wchodzi w skład codziennych posiłków. Przeźroczyste makarony bogate z glukomannan, czyli błonnik rozpuszczalny w wodzie, są popularnym typem zdrowej żywnością występującej na rynkach azjatyckich. Co więcej - jest serwowany w domach Azjatów od ponad 2000 lat. Makarony roślinne wzmacniają uczucie sytości, dzięki błonnikowi, który zwiększa swoją objętość nawet do 200 razy po wchłonięciu wody lub każdego innego płyny. Konjac sprawdza się również w roli suplementu, dzięki zawartości wodorotlenku wapnia, dzięki czemu pełni rolę oczyszczającą żołądek oraz wspomaga wydalanie toksyn z organizmu. W makaronie konjac nie znajdziemy węglowodanów, tłuszczy, białek oraz glutenu. Cechuje go elastyczność oraz sprężystość. Pasta konjac jest dostępna w różnych kształtach tj spaghetti, tagliatelle, penne, noodles, fettuccine, rice, pearl rice, przez co można jej używać do zup, dań głównych, sałatek, a nawet deserów.
- gwarancja naturalnych składników, bogatych w błonnik rozpuszczalny w wodzie, bez cukru, tłuszczy, węglowodanów, glutenu , pszenicy i skrobi, - żelowa konsystencja, - bardzo niskokaloryczny (ok. 9 kcal w jednej porcji), - pochłania smak i aromat dodatków, i przypraw, - szybki i prosty w przygotowaniu, - świetna alternatywa dla tradycyjnego makaronu, - idealny dla osób będących na diecie wegańskiej, bezglutenowej, bezlaktozowej, niskotłuszczowej, niskocukrowej, oczyszczającej, wysokobłonnikowej, cukrzycowej… ale o tym przeczytasz za chwilę!
Makaron konjac zyskuje na popularności, jednak stacjonarnie wciąż jest trudno dostępny. Można go dostać w dobrze wyposażonych supermarketach oraz sklepach ze zdrową żywnością. Najszybszą formą stania się jego posiadaczem są sklepy internetowe oraz inne wirtualne punkty sprzedaży. Cena 300-gramowego makaronu oscyluje w granicach 6-9 zł.
Obróbka makaronu konjac jest szybka i prosta. Poradzi sobie z nią nawet “laik” kulinarny. Po otwarciu opakowania należy przelać makaron pod bieżącą wodą (w wersji XTRA “bez opłukiwania” pomijamy ten etap). Następnie wystarczy gotować go albo smażyć przez 2-3 minuty. I gotowe!
Makaron konjac, dzięki wysokiej zawartości błonnika glukomannan, pomaga ograniczyć ilość spożywanych wraz z pokarmem kalorii, dlatego jest świetną alternatywą dla osób, będących na redukcji lub odchudzających się. Jest pozbawiony glutenu, dlatego nadaje się dla alergików. Naukowo dowiedziono, że glukomannan normalizuje stężenie cukru we krwi, stąd też jego spożycie jest zalecane przy występowaniu cukrzycy typu II. Z jego zdrowotnych właściwości powinny również korzystać osoby z wysokim cholesterolem. Glukomannan obniża jego poziom o ok. 10%. Po makaron konjac mogą również sięgnąć osoby borykające się z zaparciami. oraz mające problemy z wypróżnianiem się. Błonnik wzmaga uczucie sytości i poprawia perystaltykę jelit. Makaron konjac składa się z błonnika oraz wodorotlenku wapnia, dlatego pełni ważną rolę suplementacyjną, a to z kolei wpływa na skuteczniejsze oczyszczanie żołądka oraz wspomaganie usuwania toksyn z organizmu. Dodatkowo może stać się kolejnym urozmaiceniem posiłków w diecie wegan i wegeterian.
Makarony konjac pasują niemal do każdego dania. Można je traktować jako doskonałą alternatywę dla tradycyjnych makaronów. W zależności od przyrządzanej potrawy możemy wybrać jego kształt tj spaghetti, tagliatelle, penne, noodles, fettuccine, rice, pearl rice. Spośród makaronów naszej firmy możesz wybrać jedną z trzech opcji. Są nimi: - standardowy makaron konjac, - makaron konjac z owsem, - makaron konjac z owsem xtra. Standardowy makaron konjac nie różni się zawartością składników odżywczych od konjacu z dodatkiem owsa. Jedyną rolę owsa jest neutralizowanie rybiego zapachu, który nabiera woda w Makaronie Konjac Standard, przez co po otwarciu konieczne jest jego wypłukanie. Makaron Konjac Owies Xtra wzbogacono m.in. o skrobię z tapioki, które ze względu na podobne właściwości do glukomannanu, świetnie się z nim łączy oraz pochłania nieprzyjemny aromat, dzięki czemu nie ma potrzeby płukania makaronu zaraz po otwarciu, makaronu XTRA nie przechowuje się także w dużej ilości wody w opakowaniach tak jak ma to miejsce przy standardowym konjac'u. Teraz już wiesz, że zjedzeniu całej michy makaronu konjac nie musisz mieć wyrzutów sumienia. Zachęcam do skosztowania!