Specjalnie dla Was zebrałam 10 przepisów na lody i sorbety. Przy samodzielnym wykonaniu chłodnych deserów mamy pewność, że będą pozbawione syropu glukozowo-fruktozowego!owego!
Jagody myjemy i osuszamy. Miksujemy na gładką masę. Jogurt mieszamy z mlekiem kokosowym i stewią. Odkładamy ⅓ masy, którą należy wymieszać ze startą skórką cytryny. Pozostałe ⅔ masy mieszamy ze zmiksowanymi jagodami. Foremki do lodów napełniamy masą jagodową, na samą górę wykładając białą masę kokosowo-cytynową. Lody zostawiamy w zamrażarce, aż stężeją - około 4 godzin.
Przepis pochodzi z książki: “Nie... zwykła kuchnia. Bo każdy jest inny” Kingi Paruzel
Składniki:
Banana, maliny i jogurt dokładnie miksujemy. Tak, aby uzyskać jednolitą gładką konsystencję. Dodajemy dwie łyżki syropu daktylowego. Całość dokładnie mieszamy i wstawiamy na pół godziny do zamrażalki, aby deser dobrze się schłodził.
Przepisy pochodzą z książki: “Słodkie i zdrowe, czyli desery, które możesz jeść codziennie” Moniki Mrozowskiej
Przygotowanie:
Cytryny parzymy, przecinamy na połówki i wyciskamy z nich delikatnie sok, żeby nie zniszczyć skórki. Najlepiej zrobić to ręczną wyciskarką do cytryn. Sok wlewamy do rondelka, dodajemy cukier. Gotujemy, mieszamy i podgrzewamy aż cukier się rozpuści. Zostawiamy do wystygnięcia. Połowę chłodnego syropu wlewamy do blendera, dokładamy banany oraz posiekaną wcześniej bazylię. Delikatnie odcinamy „ogonki cytryny” w taki sposób, by połówki cytryn się nie przewracały. Cytryny układamy na talerzu. Wlewamy masę sorbetową i wkładamy do zamrażalki. Po godzinie sorbeciki posypujemy orzechami. Po dwóch godzinach możemy rozkoszować się owocowym, lekkostrawnym deserem!
Przepis pochodzi z książki: „Kuchni dla biegaczy. Siła z roślin” Violetty Domaradzkiej, Roberta Zakrzewskiego, Damiana Parola
Składniki:
Kaszę jaglaną gotujemy w mleku, ale nie zapominamy o szczypcie soli, która koniecznie musi się pojawić w trakcie przygotowywania kaszy. Po ugotowaniu, kaszę miksujemy z mlekami, cukrem, sokiem z cytryny oraz ekstraktem waniliowym. Wszystko miksujemy na gładką aksamitną masę, tak by kasza nie była wyczuwalna. Wiórki kokosowe delikatnie podprażamy na patelni, po czym dorzucamy je do naszej masy i mieszamy. Przekładamy lody do pojemników, foremek, pudełek lub do innych opakowań. Jeśli planujemy wrzucić lody do małych foremek, najpierw przekładamy masę do dużego pojemnika i co jakiś czas miksujemy , żeby nie powstały kryształki lodu. Gdy taki zabieg wykonamy kilka razy, przekładamy lody do foremek, w których są już plasterki truskawek i ponownie mrozimy.
Przepisy pochodzą z bloga Przemysława Ignaszewskiego http://vegenerat-biegowy.pl, autora książek: “Vegenerata sposób na zdrowie. Biegaj, gotuj, chudnij”, “Vegenerata bieg przez kuchnię, czyli szalone menu ultramaratończyka”
Składniki:
Wyciskamy sok z pomarańczy. Aby uzyskać jak najwięcej soku, pomarańcze powinny mieć temperaturę pokojową. Cukier wsypujemy do rondelka, dodajemy 1 łyżkę wody lub po prostu tyle, aby cukier mógł całkowicie się rozpuścić po podgrzaniu na małym ogniu. Rozpuszczony cukier dodajemy do soku pomarańczowego. Całość przelewamy do pojemnika i dobrze schładzamy w zamrażarce mieszając co godzinę.
Składniki:
Awokado i jogurt miksujemy. Dodajemy dwie łyżki syropu z agawy i sok z limonki. Całość dokładnie
mieszamy lub ponownie blendujemy. Wstawiamy na pół godziny do zamrażalki.
Składniki:
Mleko zagotowujemy, dodajemy owoce (jeżeli używamy mrożonych, wcześniej je rozmrażamy) i miód. Całość miksujemy. Na końcu dodajemy sok z cytryny, jeśli smak jest za mało orzeźwiający. Gotową masę przelewamy do foremek do lodów i wstawiamy do zamrażalnika. Najlepiej na całą noc.
Składniki:
Cukier zagotowujemy wraz z wodą. Od momentu zagotowania gotujemy jeszcze ok. 3 minut. Gorący syrop wlewamy do truskawek (jeżeli używamy mrożonych, wcześniej je rozmrażamy) i miksujemy. Na końcu dodajemy sok z całej cytryny. Gotową masę przelewamy do foremek do lodów i wstawiamy do zamrażalnika - najlepiej na całą noc.
Przepisy pochodzą z książki: “Rodzinna kuchnia Lidla” Pawła Małeckiego
Składniki:
Polewa
Lody
Polewa: Śliwki wrzucamy do blendera kielichowego, dodajemy przyprawę korzenną i wody, tak by przykryła ich powierzchnię. Miksujemy do uzyskania gęstego sosu. Jeśli pojawią się problemy i pozostaną kawałki śliwek, można przepuścić sos przez sitko. Uzyskamy wtedy gładką polewę.
Lody: Banany kroimy w plastry i wrzucamy do zamrażalnika. Jeśli nie mamy robota kuchennego, kontrolujemy ich stopień zamrożenia i gdy lekko stwardnieją, wrzucamy do malaksera wraz z masłem orzechowym i miksujemy na gładką masę. Przed nałożeniem do pucharków, czy wafla, ścieramy kostkę czekolady i delikatnie mieszamy z lodami. Polewamy śliwkowo-piernikowym cudem i posypujemy orzechami.
Składniki:
Arbuz kroimy w kostkę i usuwamy pestki. Wyciskamy sok z limonki. Całość miksujemy. Dodajemy posiekaną miętę i skórkę z limonki. Całość dokładnie mieszamy. Naczynie ze zmiksowanym arbuzem wkładamy do zamrażalnika na około 2 godziny. W tym czasie mieszamy masę widelcem kilkakrotnie.
Przepisy pochodzą z e-booka Kingi Paruzel “Ale to były wakacje”