
Sezonowe jedzenie – 5 powodów, dla których warto odżywiać się sezonowo
2 lipca 2018
Czy geny powinny mieć wpływ na naszą dietę?
19 lipca 2018
Sezonowe jedzenie – 5 powodów, dla których warto odżywiać się sezonowo
2 lipca 2018
Czy geny powinny mieć wpływ na naszą dietę?
19 lipca 2018
Lody! Kto ich nie kocha? Latem mogłabym zrezygnować z czekolady, ciasteczek i wszystkiego, co zawiera cukier, oprócz… lodów! Nie odmówiłabym ani śmietankowemu, ani owocowemu, ani… żadnemu innemu. Gdy na podniebieniu poczuję chłodną nutę słodyczy, zaczynam zachowywać się jak na ostatnich 100 metrach, dzielących mnie od linii mety. Kuszący smak nie pozwala mi zwolnić… Gdy kończę, mogłabym raz jeszcze przebiec ten smakowity odcinek.
Specjalnie dla Was zebrałam 10 przepisów na lody i sorbety. Przy samodzielnym wykonaniu chłodnych deserów mamy pewność, że będą pozbawione syropu glukozowo-fruktozowego!owego!
Fitlody jagodowe
Składniki:- 1 szklanka jagód
- ½ szklanki gęstego jogurtu naturalnego
- ¾ szklanki mleka kokosowego (można zastąpić kefirem lub mlekiem migdałowym)
- 2 łyżki stewii (można zastąpić miodem)
- 1 cytryna
Jagody myjemy i osuszamy. Miksujemy na gładką masę. Jogurt mieszamy z mlekiem kokosowym i stewią. Odkładamy ⅓ masy, którą należy wymieszać ze startą skórką cytryny. Pozostałe ⅔ masy mieszamy ze zmiksowanymi jagodami. Foremki do lodów napełniamy masą jagodową, na samą górę wykładając białą masę kokosowo-cytynową. Lody zostawiamy w zamrażarce, aż stężeją - około 4 godzin.
Przepis pochodzi z książki: “Nie... zwykła kuchnia. Bo każdy jest inny” Kingi Paruzel
Lody malinowo-daktylowe
Składniki:
- 1 banan
- 100 g malin
- 4 łyżki jogurtu
- 2 łyżki syropu daktylowego
Banana, maliny i jogurt dokładnie miksujemy. Tak, aby uzyskać jednolitą gładką konsystencję. Dodajemy dwie łyżki syropu daktylowego. Całość dokładnie mieszamy i wstawiamy na pół godziny do zamrażalki, aby deser dobrze się schłodził.
Przepisy pochodzą z książki: “Słodkie i zdrowe, czyli desery, które możesz jeść codziennie” Moniki Mrozowskiej

Sorbet cytrynowy z bananem i bazylią
Przygotowanie:
- 5 średnich cytryn
- 2 mocno dojrzałe banany
- 2 pęczki bazylii
- 1 i 1/4 cukru trzcinowego
- 5 łyżek syropu z agawy (opcjonalnie)
- wybrane orzechy do posypania
Cytryny parzymy, przecinamy na połówki i wyciskamy z nich delikatnie sok, żeby nie zniszczyć skórki. Najlepiej zrobić to ręczną wyciskarką do cytryn. Sok wlewamy do rondelka, dodajemy cukier. Gotujemy, mieszamy i podgrzewamy aż cukier się rozpuści. Zostawiamy do wystygnięcia. Połowę chłodnego syropu wlewamy do blendera, dokładamy banany oraz posiekaną wcześniej bazylię. Delikatnie odcinamy „ogonki cytryny” w taki sposób, by połówki cytryn się nie przewracały. Cytryny układamy na talerzu. Wlewamy masę sorbetową i wkładamy do zamrażalki. Po godzinie sorbeciki posypujemy orzechami. Po dwóch godzinach możemy rozkoszować się owocowym, lekkostrawnym deserem!
Przepis pochodzi z książki: „Kuchni dla biegaczy. Siła z roślin” Violetty Domaradzkiej, Roberta Zakrzewskiego, Damiana Parola
Jaglane lody rafaello
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej (suchej)
- 1 szklanka mleka roślinnego (do gotowania kaszy)
- 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)
- 1/4 szklanki wiórków kokosowych
- 1/4 szklanki mleka roślinnego (do miksowania)
- 2 łyżki pudru z cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- kilka kropel ekstraktu waniliowego
- truskawki
Kaszę jaglaną gotujemy w mleku, ale nie zapominamy o szczypcie soli, która koniecznie musi się pojawić w trakcie przygotowywania kaszy. Po ugotowaniu, kaszę miksujemy z mlekami, cukrem, sokiem z cytryny oraz ekstraktem waniliowym. Wszystko miksujemy na gładką aksamitną masę, tak by kasza nie była wyczuwalna. Wiórki kokosowe delikatnie podprażamy na patelni, po czym dorzucamy je do naszej masy i mieszamy. Przekładamy lody do pojemników, foremek, pudełek lub do innych opakowań. Jeśli planujemy wrzucić lody do małych foremek, najpierw przekładamy masę do dużego pojemnika i co jakiś czas miksujemy , żeby nie powstały kryształki lodu. Gdy taki zabieg wykonamy kilka razy, przekładamy lody do foremek, w których są już plasterki truskawek i ponownie mrozimy.
Przepisy pochodzą z bloga Przemysława Ignaszewskiego http://vegenerat-biegowy.pl, autora książek: “Vegenerata sposób na zdrowie. Biegaj, gotuj, chudnij”, “Vegenerata bieg przez kuchnię, czyli szalone menu ultramaratończyka”
Sorbet pomarańczowy
Składniki:
- 6 pomarańczy
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 1-2 łyżki wody
Wyciskamy sok z pomarańczy. Aby uzyskać jak najwięcej soku, pomarańcze powinny mieć temperaturę pokojową. Cukier wsypujemy do rondelka, dodajemy 1 łyżkę wody lub po prostu tyle, aby cukier mógł całkowicie się rozpuścić po podgrzaniu na małym ogniu. Rozpuszczony cukier dodajemy do soku pomarańczowego. Całość przelewamy do pojemnika i dobrze schładzamy w zamrażarce mieszając co godzinę.
Lody limonkowe
Składniki:
- 1 awokado
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki syropu z agawy
- sok z 1 limonki
Awokado i jogurt miksujemy. Dodajemy dwie łyżki syropu z agawy i sok z limonki. Całość dokładnie
mieszamy lub ponownie blendujemy. Wstawiamy na pół godziny do zamrażalki.
Lody z owoców leśnych
Składniki:
- 200 ml mleka bez laktozy
- 500 g owoców leśnych świeżych lub mrożonych
- 150 g miodu
- sok z 1 dużej cytryny
Mleko zagotowujemy, dodajemy owoce (jeżeli używamy mrożonych, wcześniej je rozmrażamy) i miód. Całość miksujemy. Na końcu dodajemy sok z cytryny, jeśli smak jest za mało orzeźwiający. Gotową masę przelewamy do foremek do lodów i wstawiamy do zamrażalnika. Najlepiej na całą noc.
Lody truskawkowe
Składniki:
- 150 g cukru trzcinowego
- 150 ml wody
- 500 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
- 1 cytryna
Cukier zagotowujemy wraz z wodą. Od momentu zagotowania gotujemy jeszcze ok. 3 minut. Gorący syrop wlewamy do truskawek (jeżeli używamy mrożonych, wcześniej je rozmrażamy) i miksujemy. Na końcu dodajemy sok z całej cytryny. Gotową masę przelewamy do foremek do lodów i wstawiamy do zamrażalnika - najlepiej na całą noc.
Przepisy pochodzą z książki: “Rodzinna kuchnia Lidla” Pawła Małeckiego
Orzechowe lody z polewą śliwkowo-piernikową
Składniki:
Polewa
- ok. 20 sztuk suszonych śliwek,
- woda,
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej,
Lody
- 2 banany
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2 kostki czekolady
- orzechy ziemne do posypania
Polewa: Śliwki wrzucamy do blendera kielichowego, dodajemy przyprawę korzenną i wody, tak by przykryła ich powierzchnię. Miksujemy do uzyskania gęstego sosu. Jeśli pojawią się problemy i pozostaną kawałki śliwek, można przepuścić sos przez sitko. Uzyskamy wtedy gładką polewę.
Lody: Banany kroimy w plastry i wrzucamy do zamrażalnika. Jeśli nie mamy robota kuchennego, kontrolujemy ich stopień zamrożenia i gdy lekko stwardnieją, wrzucamy do malaksera wraz z masłem orzechowym i miksujemy na gładką masę. Przed nałożeniem do pucharków, czy wafla, ścieramy kostkę czekolady i delikatnie mieszamy z lodami. Polewamy śliwkowo-piernikowym cudem i posypujemy orzechami.

Sorbet z arbuza
Składniki:
- 400 g arbuza
- 1 limonka
- świeża mięta
Arbuz kroimy w kostkę i usuwamy pestki. Wyciskamy sok z limonki. Całość miksujemy. Dodajemy posiekaną miętę i skórkę z limonki. Całość dokładnie mieszamy. Naczynie ze zmiksowanym arbuzem wkładamy do zamrażalnika na około 2 godziny. W tym czasie mieszamy masę widelcem kilkakrotnie.
Przepisy pochodzą z e-booka Kingi Paruzel “Ale to były wakacje”
