Błonnik witalny

Błonnik witalny jest suplementem diety naturalnego pochodzenia i stanowi składnik takich roślin, jak: babka jajowata, babka płesznik oraz len. Błonnik sam w sobie jest składnikiem, którego udział w codziennym żywieniu wpływa pozytywnie zarówno na ogólne zdrowie organizmu, ...


Cukier kokosowy

Cukier kokosowy na rynku gości od niedawna, mimo to, zyskał już wielu zwolenników, którzy doceniają jego nietuzinkowy smak i szereg właściwości, czyniących z opisywanego produktu doskonałą, bo zdrowszą alternatywę cukru białego. Cukier kokosowy, jak sama jego nazwa wskazuje, ...


Czarnuszka

Czarnuszka siewna (Nigella sativa L.) jest rośliną rosnąca pierwotnie na terenach Europy Południowo-Wschodniej i Azji Zachodniej, zaś rozpoznać ją można po charakterystycznym, jasnoniebieskim unerwieniu i białych bądź niebieskich płatkach kwiatów. Jednakże, pomimo atrakcyjnego, ...


Daktyle

Daktyle stanowią słodkie owoce palm daktylowych, które rosną obficie na terenach Afryki, obu Ameryk, a zwłaszcza w Meksyku i Kalifornii, oraz Australii, i są zaliczane do grupy roślin najwcześniej przez człowieka uprawianych. W związku z wysoką zawartością cukrów prostych, ...


Erytrol

Erytrol, znany także jako erytrytol, to zdrowy słodzik, którego indeks glikemiczny jest równy zeru, w związku z czym jest on idealnym produktem dla diabetyków. Erytrol, podobnie jak pozostałe alkohole cukrowe, do których się zalicza, nie podnosi poziomu cukru we krwi, a także stanowi doskonały...


Figi

Figi to egzotyczne owoce rosnące na drzewach figowych pochodzących z Azji Mniejszej, których szereg prozdrowotnych zastosowań warunkuje wysoka zawartość wielu cennych mikroelementów, w tym bogactwo minerałów, jak wapń, potas oraz magnez. Co więcej, najbardziej cenionymi ...


Jagody Goji

Jagody goji, ostatnio bardzo popularne na polskim rynku, są produktem niezwykłym, gdyż ich liczne właściwości lecznicze, znane ludzkości już od ponad 2000 lat, sprawiły, że dziś zalicza się je do elitarnej grupy żywnościowej określanej mianem “superfoods”. Jagody goji to owoce chińskiej rośliny...


Kasza gryczana

Kasza gryczana, w przeciwieństwie do pozostałych gatunków kasz, wcale nie pochodzi od zbóż, jak wnioskuje większość, lecz od łuskanych nasion pewnej niewielkiej, rosnącej na wysokość ok. 60 cm rośliny - gryki. Co więcej, odznacza się ona wysoką zawartością białka, którego wartość można by porównać...


Kasza jaglana

Otrzymana z prosa kasza jaglana jest obecnie jedną z najzdrowszych, znanych nam kasz, i wykazuje szereg właściwości o charakterze prozdrowotnym. Niestety, wiele z nas zapomina o tej niepozornej, drobnej kaszce, robiąc to na niekorzyść własnego zdrowia. Proso jest zbożem uprawianym jeszcze ...


Komosa ryżowa

Komosa ryżowa, znana także jako quinoa lub ryż peruwiański, do Europy trafiła z Ameryki Południowej, a ściślej mówiąc, z terenów dzisiejszego Peru, gdzie za jej uprawę odpowiadali ówcześni Inkowie, w związku z czym jest ona jedną z najstarszych znanych ludzkości roślin uprawnych i jadalnych...


Ksylitol

Ksylitol to naturalny słodzik, jednocześnie doskonała alternatywa cukru białego, od którego różni się mniejszą kalorycznością oraz znacznie niższym indeksem glikemicznym, dzięki którym mogą po niego sięgać także osoby chore na cukrzycę. Ksylitol, czyli cukier brzozowy, to związek...


Makaron Konjac

Makaron konjac to innowacja w dziedzinie odchudzania, albowiem jest to produkt nie tyle niskokaloryczny, co “bezkaloryczny”, gdyż zawiera jedynie 6,4 kcal na 100g. Makaron konjac jest produkowany z błonnika glukomannan...


Makaron Konjac & Owies

Makaron Konjac z Owsem to nowość na polskim rynku, która już teraz zrewolucjonizowała odchudzanie. Produkt ten, wyprodukowany z błonnika glukomannan, który pozyskuje się z azjatyckiej rośliny - Konjac, a także wzbogacony dodatkiem owsa...


Makaron Konjac & Owies XTRA

Makaron konjac znany jest wąskiemu gronu osób, jednak z dnia na dzień jego popularność rośnie, i już wkrótce, jak przekonują specjaliści, stanie się on nowym trendem żywienia. A jak się wyróżnia owy produkt? Makaron Konjac & Owies XTRA zarówno w aspekcie wyglądu, zawartości, jak i smaku...


Morela jądro

Morela zwyczajna, z której pozyskuje się znane i lubiane przez wszystkich owoce - morele, to drzewo zaliczane do rodziny różowatych, oryginalnie wywodzące się z północnych Chin. Pokryte miękkim w dotyku meszkiem i o kolistym kształcie, owoce moreli zwyczajnej mają pomarańczową ...


Morwa biała

Morwa biała, będąca gatunkiem drzewa liściastego, zaliczana jest do rodziny morwowatych i, zgodnie z tym, co twierdzą uczeni, przybyła na nasz kontynent prosto z Chin. Właściwości morwy białej, zarówno jej owoców, jak i liści, są dziś przedmiotem licznych badań; mimo to, wiemy już,...


Nasiona CHIA

Nasiona chia, które pozyskuje się od pochodzącej z Meksyku rośliny - szałwii hiszpańskiej, odznaczają się szeregiem prozdrowotnych zastosowań, które po raz pierwszy zauważyli i zaczęli wykorzystywać zamieszkujący tereny Meksyku Aztecy. Bogate w takie mikrozwiązki, jak wapń,...


Orzechy nerkowca

Wywodzące się z terenów Brazylii, orzechy nerkowca, zwane potocznie nerkowcami, były niegdyś przysmakiem Indian, którzy wyciskali owoce drzewa - nanercza zachodniego w celu pozyskania smacznego soku, lub spożywali jego prażone nasiona. Dzisiaj nerkowce cieszą się nie ...


Orzechy włoskie

Orzechy włoskie są pozyskiwane od długowiecznym drzew o tej samej nazwie, zaliczanych do rodziny liściastych drzew orzechowych, których maksymalną żywotność szacuje się na 400 lat. Znaleźć je możemy w zdrewniałej owocni, która pełni rolę skorupy orzecha, i dopiero po okresie ...


Orzechy ziemne

Orzechy ziemnie, znane także jako arachidowe lub fistaszkowe, na tle pozostałych rodzajów orzechów wyróżniają się szeregiem wyjątkowych zastosowań i właściwości; te pochodzące z terenów Brazylii orzechy są bowiem wartościową skarbnicą białka, i w porównaniu do reszty znanych nam...


Ostropest - ziarno

Ostropest plamisty to wyjątkowa roślina, której szereg właściwości leczniczych jest znany jedynie wąskiemu gronu konsumentów. Zaliczany do rodziny roślin astrowatych, ostropest już setki lat temu uchodził za swoisty lek, który podawany wraz z miodem pitnym, zapobiegał wymiotom,...


Pestki dyni

Obejmująca rozległą grupę ponad 760 różnych gatunków, dynia to odżywczy owoc o bogatej historii, który swego czasu zaskoczył nawet samego Kolumba, który, gdy tylko je ujrzał, zapisał w pamiętniku swoje spostrzeżenia dotyczące wielkości owego “warzywa”. Dynia, zwana także...


Rodzynki

Rodzynki to nic innego, jak suszone winogrona, które zaliczają się dziś do grona jednych z najzdrowszych, znanym nam przegryzek. Co więcej, należące do grupy bakalii, rodzynki możemy spożywać na surowo lub po uprzednim ugotowaniu, i sięgać po nie same, tudzież dodawać ...


Sezam biały

Sezam to roślina, która cieszy się dużą popularnością, zwłaszcza wśród plemion azjatyckich. Po raz pierwszy zaczęto ją uprawiać setki lat temu, jeszcze przed narodzinami Chrystusa, na subkontynencie indyjskim. Ziarna sezamu, choć większość ceni głównie ich dobry smak, ...


Siemię lniane

Siemię lniane to w istocie nasiona lnu zwyczajnego, które charakteryzuje brązowa barwa i zdolność wiązania dużych ilości wody, która sprawia, że ziarna pęcznieją i wydzielają śluz. Niedoceniane przez wielu, siemię lniane odznacza się wysoką wartością odżywczą oraz wykazuje ...


Słonecznik

Zaliczany do rodziny roślin astrowatych, słonecznik stanowi ulubiony przysmak wielu osób, w tym także dzieci, i choć większość z nich nie zdaje sobie z tego sprawy, wyróżnia się on wieloma właściwościami o charakterze prozdrowotnym. Słonecznik po raz pierwszy zaczęli uprawiać ...


Sól himalajska

Różowa sól himalajska, jak wskazuje jej nazwa, pochodzi z Himalajów, a ściślej mówiąc, ze wschodniego pasma tych gór, i w przeciwieństwie do tradycyjnej soli kuchennej, nie jest ona poddawana przetwarzaniu ani chemicznemu czyszczeniu, dzięki czemu dziś jest znana jako najzdrowsza ...


Suszone morele

Morele, zaliczane do owoców pestkowych, są jednymi z najbardziej popularnych na świecie, i w związku ze stosunkowo łatwą uprawą drzew morelowych, które są odporne na mróz, można je bez problemu dostać każdego roku w okresie letnim, gdyż czas kwitnienia rośliny przypada ...


Witamina C (kwas L-askorbionowy)

Witamina C, czyli kwas L-askorbinowy, to związek niezbędny człowiekowi do życia; bierze on udział w wielu procesach zachodzących w organizmie oraz jest składnikiem kluczowym w syntezie białek kolagenowych...


Żurawina

Żurawina, jeszcze do niedawna nazywana “cytryną dla biednych”, dziś jest zaliczana do grupy najzdrowszych owoców na świecie, i zaraz obok takich roślin, jak czosnek czy sosna, stanowi swoisty antybiotyk. Żurawina, wieloletnia roślina z rodziny wrzosowatych, wyglądem przypomina ...


MSM - Siarka organiczna

MSM - siarka organiczna, to związek, którego udział w organizmie człowieka jest co najmniej niezbędny. Siarka, mimo, że wspomina się o niej niestety rzadko, pełni w organizmie ludzkim szereg zastosowań, jak udział w syntezie związków ...


Maca (korzeń) w proszku

Korzeń maca (Lepidium meyenii) to gatunek rośliny - warzywa korzeniowego, którego wiele pozytywnych, mających na celu poprawę zdrowia zastosowań zostało zauważonych już setki lat temu, gdy roślina ta była wykorzystywana przez mieszkańców Peru jako środek leczący...