CZY WIESZ, ŻE…
  • Spożywanie nadmiaru błonnika witalnego może się przyczyniać do efektu odwrotnego do zamierzonego, i skutkować zaparciami, wzdęciami i bólami brzucha?
  • Błonnik witalny jest polecany nie tylko osobom odchudzającym się, lecz również chorym na cukrzycę i miażdżycę?
  • Regularne spożywanie błonnika witalnego przeciwdziała rozwojowi nowotworu jelita grubego i cukrzycy typu II?

BŁONNIK WITALNY - CO TO JEST?

Błonnik witalny jest suplementem diety naturalnego pochodzenia i stanowi składnik takich roślin, jak: babka jajowata, babka płesznik oraz len. Błonnik sam w sobie jest składnikiem, którego udział w codziennym żywieniu wpływa pozytywnie zarówno na ogólne zdrowie organizmu, a w tym także na pracę jelit, co na proces odchudzania włącznie, i stanowi dziś nieocenione wsparcie podczas redukcji masy ciała. Na rynku dostępnych jest kilka jego odmian, z których jednak najbardziej docenianą przez grono konsumentów jest jedna szczególna - błonnik witalny.

Błonnik, czyli nie trawione przez organizm i nierozpuszczalne włókna roślinne, to element diety, dzięki któremu możemy zachować zdrowie i sprawność układu pokarmowego, jak również wesprzeć proces odchudzania. Co więcej, spożywany wraz z pokarmem, oczyszcza on nasze jelita, wspomaga usuwanie szkodliwych toksyn oraz normalizuje poziom cukru we krwi. Niestety, lecz zgodnie z najnowszymi badaniami, współczesny Europejczyk nie spożywa tyle błonnika, ile powinien, w związku z czym rynek suplementacyjny opracował inny sposób właściwej podaży opisywanego składnika i stworzył szeroką gamę suplementów diety, których celem jest pomoc w uzupełnieniu wyżej wspomnianego niedoboru.

BABKA PŁESZNIK

Babka płesznik, stanowiąca bogate źródło błonnika witalnego, zawiera nasiona, które po spożyciu pęcznieją w jelitach, działając w sposób lekko przeczyszczający, i wspomagają usuwanie szkodliwych związków z organizmu poprzez ich wchłanianie wraz z wodą, której obecność przyczynia się do wydzielania przez obecne w nasionach substancje śluzu, który z kolei ułatwia przesuwanie się treści kałowych w jelitach i ich usprawnione wydalanie. Dzięki temu zastosowaniu, roślina zapobiega nieprzyjemnym zaparciom i wpływa pozytywnie na perystaltykę naszych jelit.

BABKA JAJOWATA

Błonnik witalny zawarty w nasionach innej rośliny - babki jajowatej, podobnie, jak w przypadku powyżej, zapobiega zaparciom i poprawia perystaltykę jelit; wszystko to wskutek śluzu wydzielanego w kontakcie z wodą, znajdującego się w rozdrobnionych ziarnach i łupinach rośliny, który pozwala zwiększać masę kałową i ułatwia jej sprawne wydalanie z organizmu. Działanie to jest szczególnie pomocne w okresie biegunek, albowiem wydzielany w ten sposób “żel” pochłania nadmiar wody z jelit i przywraca prawidłową konsystencję masy kałowej.

BŁONNIK WITALNY - ZASTOSOWANIE

Błonnik witalny, dzięki dużemu uczuciu sytości, które zostawia po sobie na dłużej, skutecznie ogranicza niepożądane podjadanie pomiędzy posiłkami, jak również hamuje nadmierny apetyt, w związku z czym stanowi on doskonałe wsparcie wszelkich kuracji odchudzających, zapobiegając przy tym zmorze wielu redukujących - efektowi jo-jo. Co więcej, składnik ten, zmniejszając zmęczenie i apatię, przywraca dobry nastrój i zwiększa samopoczucie, a także poprawia koncentrację i niweluje senność. Dodatkowo, regularnie przyjmowany, wpływa na poprawę pracy jelit, wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn oraz przeciwdziała takim dolegliwościom, jak zaparcia. Wśród wielu licznych zasług, jakimi się odznacza błonnik witalny, należy również wspomnieć o jego prozdrowotnym wpływie na stan zdrowia najważniejszego mięśnia - serca, albowiem zapobiega on rozwojowi choroby wieńcowej serca, jak również obniża ciśnienie krwi i normalizuje stężenie cholesterolu, pomagając utrzymać jego prawidłowy poziom.

STOSOWANIE:
  • optymalnie 3 łyżeczki nasion 3 razy dziennie;
  • możesz rozpuścić w wodzie lub soku, i wypić;
  • możesz dodać do swojego ulubionego jogurtu lub musli;
  • błonnik ma także wiele zastosowań w kuchennych eksperymentach - spróbuj zagęścić nim sos, dodać do zupy czy ulubionej pasty na kanapki.
UWAGI:

Błonnik witalny zaleca się przyjmować systematycznie; jedynie wówczas bowiem przynosi oczekiwane efekty, i najlepiej po posiłku, aby uczucie sytości, które wywołuje utrzymało się na dłużej, dzięki czemu obniżymy ryzyko chęci spożycia czegoś wychodzącego poza ramy naszej diety. W trakcie suplementacji błonnikiem niezwykle ważna jest troska o odpowiednią podaż płynów. O czym również powinniśmy pamiętać, to fakt, iż błonnika witalnego nigdy nie spożywamy przed snem!

Sprawdź nasze przepisy

3 czerwca 2019

Pikantne Konjac Noodle po tajsku

Wartość energetyczna: 240 kcal Składniki na dressing: tarty imbir – 1 łyżka brązowy cukier – 1 łyżka ostry sos tajski – 1,5 łyżki sos sojowy o […]
27 maja 2019

Dietetyczna sałatka ryżowa po meksykańsku

Wartość energetyczna: 198 kcal Składniki na dressing: olej z awokado – 1 łyżka stołowa syrop klonowy – 1 łyżka stołowa ocet ryżowy – 1 łyżka stołowa […]
7 grudnia 2018

Ciasteczka owsiane z orzechami i siemieniem lnianym