- Inna nazwa cukru kokosowego to Gula Java?
- W Azji cukier kokosowy traktowany jest jako swoisty lek?
- Cukier kokosowy zaczęto importować w XV w. do Chin na specjalny rozkaz cesarza?
- Proces wytwarzania cukru kokosowego jest w 100% ekologiczny i nie szkodzi środowisku?
CUKIER KOKOSOWY - CO TO JEST?
Cukier kokosowy na rynku gości od niedawna, mimo to, zyskał już wielu zwolenników, którzy doceniają jego nietuzinkowy smak i szereg właściwości, czyniących z opisywanego produktu doskonałą, bo zdrowszą alternatywę cukru białego. Cukier kokosowy, jak sama jego nazwa wskazuje, jest pozyskiwany z palmy kokosowej, a ściślej mówiąc - z kwiatostanów orzechów kokosowych, które się nacina i wyciska z nich świeży sok o białym zabarwieniu. Otrzymany w ten sposób płyn zostaje przeniesiony do specjalnych naczyń i odparowany do uzyskania gęstego syropu w jasnobrązowym kolorze; jego dalsze podgrzewania zmienia konsystencję surowca na sypką, którą najczęściej widzimy w sklepach.
Cukier kokosowy jest produkowany głównie na terenach wysp Azji, jak Filipiny i Indonezja, gdzie był znany i ceniony już od setek lat, służąc jako produkt do słodzenia napojów. Dziś jest nie inaczej, z tą tylko różnicą, że z Azji, cukier kokosowy trafił do Europy i dalej, gdzie jest powszechnie docenianym dodatkiem kaw i deserów, który od tradycyjnego cukru białego różni się delikatnym, karmelowo-kokosowym smakiem.
CUKIER KOKOSOWY - ZASTOSOWANIE
Zwykło się mówić, że cukier kokosowy jest znakomitym dodatkiem diet redukcyjnych, gdzie stanowi on mniej kaloryczny odpowiednik cukru białego; nie jest to jednak prawdą, albowiem kaloryczność opisywanego produktu jest zbliżona do wartości energetycznej cukru białego, w związku z czym spożywany w nadmiarze, cukier kokosowy, podobnie jak ten biały, będzie się przyczyniał do niepożądanego tycia. Co jednak go wyróżnia, to niski indeks glikemiczny, dzięki któremu po jego spożyciu wspiera on utrzymanie stabilnego poziomu cukru we krwi i utrzymuje uczucie sytości na dłużej, ograniczając niepożądane podjadanie, niedozwolone na diecie odchudzającej.
W sieci można się również spotkać z opinią, jakoby produkt ten zawierał dużo witamin i minerałów, co jest nie do końca prawdą. Cukier kokosowy, na tle pozostałych rodzajów cukru i słodzików, istotnie zawiera większy udział cennych mikroskładników, jak cynk, potas, wapń oraz witamina C i witaminy z grupy B. Nie oznacza to jednak, że stanowi ich obfite źródło, w związku z czym należy zachować szczególną ostrożność w jego podaży, albowiem nadmiar produktu nie dostarczy nam bogactwa składników mineralnych i witamin, lecz głównie kalorii, które mogą stać się przyczyną tycia.
- cukier kokosowy stanowi doskonały dodatek do ulubionych wypieków, jak również wzbogaca smak kaw;
- znajduje szczególne zastosowanie w kuchni azjatyckiej i jest znakomitym dodatkiem ostrych i słodko-kwaśnych dań tamtego regionu;
- ze względu na porównywalny z cukrem białym poziom słodkości, cukier kokosowy jest dużo lepszym dodatkiem słodzącym fit desery, a także zdrowe koktajle i drinki.