Czarnuszka siewna

CZY WIESZ, ŻE…
  • Za czarnuszką kryje się także więcej nazw, jak kminek egipski, kmin czarny, panna w zieleni ?
  • Czarnuszka była wspominana w Biblii jako panaceum na różne dolegliwości, zaś starożytni medycy twierdzili, że “leczy wszystko, poza śmiercią” ?
  • Regularnie stosowana, pomaga zwiększyć poziom erytrocytów i hemoglobiny, zapobiegając w ten sposób niedokrwistości ?
  • Olej z czarnuszki aplikowany na skórę pomaga leczyć zmiany skórne typu trądzik, atopowe zapalenie skóry oraz łuszczycę ?
  • Czarnuszka działa jako swoisty adaptogen, zwiększając odporność organizmu na stres ?

CZARNUSZKA SIEWNA - CO TO JEST?

Czarnuszka siewna (Nigella sativa L.) jest rośliną rosnąca pierwotnie na terenach Europy Południowo-Wschodniej i Azji Zachodniej, zaś rozpoznać ją można po charakterystycznym, jasnoniebieskim unerwieniu i białych bądź niebieskich płatkach kwiatów. Jednakże, pomimo atrakcyjnego, cieszącego oka ubarwienia, to nie kwiaty, lecz nasiona zlokalizowane w owocach rośliny są jej najcenniejszą częścią, którą wykorzystuje się powszechnie w leczeniu wielu chorób, o czym jednak więcej piszemy poniżej. Nasiona czarnuszki, obecnie dostępne w większości sklepów ze zdrową żywnością, wykazują silne działanie przeciwwrzodowe, ochraniając błonę śluzową żołądka oraz ograniczając zakres uszkodzeń będących efektem wrzodów. Co więcej, roztaczają one również swoisty płaszcz ochronny, osłaniając takie narządy, jak nerki i wątroba przed szkodliwym działaniem niektórych leków, a także są wykorzystywane w leczeniu astmy alergiczny, egzemów oraz atopowego zapalenia skóry.

CZARNUSZKA - ZASTOSOWANIE

Zgodnie z wynikami badań naukowców na gryzoniach, nasiona czarnuszki zawierają związki wykazujące potencjał antynowotworowy, i pomagają one w hamowaniu wzrostu komórek rakowych wielu jego form i odmian. Co istotne, te same badania wykazały również, że działanie antyrakowe, będące udziałem substancji zawartych w nasionach czarnuszki, uszkadza wyłącznie komórki zmienione chorobowo, zdrowych nie niszcząc.

Dodatkowo, obecne w roślinie olejek eteryczny oraz ważny związek - tymochinon, wykazują działanie obniżające poziom cukru we krwi oraz stymulujące wydzielanie insuliny. Co więcej, zawarta w czarnuszce kwercetyna, jak zaobserwowali naukowcy w swoich testach, skutkuje zwiększeniem stężenia glikogenu mięśniowego oraz normalizuje poziom glukozy we krwi, co czyni z rośliny nieocenione wsparcie w leczeniu i zapobieganiu cukrzycy.

Co więcej, nasiona czarnuszki, o czym przekonują specjaliści, stanowią także remedium na schorzenia górnych dróg oddechowych, jak katar i kaszel, zarówno w przebiegu alergicznym i infekcyjnym, oraz wspierają leczenie zapalenia oskrzeli, wpływając rozszerzająco na nasze oskrzela i wzmacniając ich pracę. Dodatkowo, ułatwiają one także wykrztuszanie zalegającej w nich wydzieliny.

O czym wie niewiele osób, to fakt, iż nasiona czarnuszki, spożywane regularnie, wykazują potencjał antydepresyjny i przyczyniają się do wzrostu samopoczucia. Ponadto, substancje w nich zawarte wpływają dobroczynnie na ośrodkowy układ nerwowy, i poza poprawą nastroju, zwiększają one również zakres zdolności intelektualnych oraz ułatwiają naukę i zapamiętywanie.

STOSOWANIE:
  • nasiona czarnuszki możemy dodawać do ulubionych potraw jako przyprawę np. zamiast pieprzu czarnego;
  • możemy go również używać w domowych wypiekach - doskonale komponuje się w bułeczkach lub jako posypka na chlebie.

Sprawdź nasze przepisy

23 sierpnia 2018

Makaron sojowy w sosie pomidorowym z papryką i bazylią

21 sierpnia 2018

Pomidorówka (zupa pomidorowa) z suszonymi pomidorami

20 sierpnia 2018

Frytki z selera i pietruszki z ostrym dipem pomidorowym