Daktyle

CZY WIESZ, ŻE…
  • Daktyle są owocami najstarszego znanego ludzkości drzewa owocowego - palmy daktylowej, wspominanej jeszcze w Biblii?
  • Daktyle stanowią doskonałe remedium na problem zaparć?
  • Wyróżnia się cztery fazy dojrzewania daktyli, egzekwowane na podstawie barwy dojrzewających owoców?
  • Na całym świecie uprawia się blisko 400 różnych odmian daktyli?

DAKTYLE - CZYM SĄ?

Daktyle stanowią słodkie owoce palm daktylowych, które rosną obficie na terenach Afryki, obu Ameryk, a zwłaszcza w Meksyku i Kalifornii, oraz Australii, i są zaliczane do grupy roślin najwcześniej przez człowieka uprawianych. W związku z wysoką zawartością cukrów prostych, daktyle były już niegdyś wykorzystywane do produkcji win oraz stanowiły ważny element słodzący dania. Jednakże, mimo rozległego zastosowania w kuchni, daktyle mogą się również pochwalić wysoką wartością odżywczą, bogatym udziałem wielu witamin i minerałów, oraz licznymi właściwościami leczniczymi, o których jednak więcej opowiadamy poniżej.

DAKTYLE - ZASTOSOWANIE

Daktyle, w związku z faktem, iż blisko 80% owocu stanowi mieszanka cukrów prostych, są doskonałą propozycją dla osób prowadzących aktywny tryb życia, ciężko pracujących oraz sportowców, gdyż niemal błyskawicznie dostarczają zastrzyku energii oraz stanowią bogate źródło potasu - pierwiastka szczególnie zalecanego w diecie trenujących. Ponadto, spożycie daktyli wspiera szybkie uzupełnienie rezerw glikogenu oraz dostarcza mikroskładników, jak witaminy z grupy B, żelazo, magnez oraz fosfor, które obniżają negatywne skutki działania czynników stresogennych i wspierają pracę serca, ważną także w aspekcie treningu; a wszystko to bez efektu “skoku” cukru we krwi, który ma zwykle miejsce po spożyciu produktu bogatego w cukry proste.

Daktyle, w związku z wysoką zawartością błonnika, mają dobroczynny wpływ na stan i pracę jelit, i wspomagają ich oczyszczanie. Dodatkowo, regularnie przyjmowane, daktyle obniżają ryzyko zachorowania na raka okrężnicy oraz zapobiegają rozwojowi zmian miażdżycowych, hamując powstawanie zakrzepów i zmniejszając poziom trójglicerydów. Co więcej, owoce te stanowią również cenne źródło wielu naturalnych antyoksydantów, które wspomagają walkę z wolnymi rodnikami i wspierają ich usuwanie z organizmu, wskutek czego obniżają ryzyko rozwoju wielu współczesnych chorób cywilizacyjnych, jak rak, udar czy miażdżyca, a także spowalniają procesy starzenia.

Stale spożywane, daktyle wzmacniają odporność organizmu, zapobiegając zachorowalności na rozmaite choroby, jak również wspierają leczenie tych już istniejących, łagodząc bóle oraz zwalczając stany zapalne i gorączkę. Dodatkowym atutem produktu jest również fakt, iż są one cenionym afrodyzjakiem i zwiększają zakres zdolności seksualnych, co uwarunkowane jest obecnością aminokwasów, które przyczyniają się do wzrostu libido.

STOSOWANIE:
  • daktyle stanowią doskonały dodatek do słodkich dań oraz wypieków, jak również sprawdzają się znakomicie w roli niespiesznej przekąski zjadanej np. po ciężkim treningu;
  • z daktyli można własnoręcznie przygotować odżywczą pastę na chleb lub gęsty syrop; w tym celu zaleca się zalać daktyle wrzątkiem i odstawić na kilka godzin, by następnie odcedzić owoce z wody i zblendować do uzyskania gęstej masy lub syropu;
  • domową pastą z daktyli można również słodzić napoje oraz wykorzystywać ją do wypieków.

Sprawdź nasze przepisy

23 sierpnia 2018

Makaron sojowy w sosie pomidorowym z papryką i bazylią

21 sierpnia 2018

Pomidorówka (zupa pomidorowa) z suszonymi pomidorami

20 sierpnia 2018

Frytki z selera i pietruszki z ostrym dipem pomidorowym