Erytrol

CZY WIESZ, ŻE…
  • Erytrol nie ulega strawieniu przez organizm, lecz jest prawie całkowicie wydalany z niego wraz z moczem?
  • Erytrol występuje w wielu produktach spożywczych pod symbolem E968, i jest dodawany do gum do żucia, dżemów i galaretek?
  • Erytrol nie powoduje biegunek i nie uszkadza żołądka, w związku z czym jest on rekomendowany także dzieciom np. podczas kuracji odchudzających?
  • Dzięki aktywności antyoksydacyjnej, erytrol opóźnia procesy starzenia się organizmu?
  • W przeciwieństwie do cukru białego, erytrol nie uzależnia?

ERYTROL - CO TO JEST?

Erytrol, znany także jako erytrytol, to zdrowy słodzik, którego indeks glikemiczny jest równy zeru, w związku z czym jest on idealnym produktem dla diabetyków. Erytrol, podobnie jak pozostałe alkohole cukrowe, do których się zalicza, nie podnosi poziomu cukru we krwi, a także stanowi doskonały zamiennik tradycyjnego cukru białego. Erytrol w naturze obecny jest w owocach i pyłkach kwiatów, choć znaleźć go możemy także w winie, fermentowanych napojach oraz algach morskich, i nie jest tym samym erytrolem, który kupujemy w sklepach; ten drugi jest bowiem pozyskiwany jako produkt syntezy pewnego gatunku drożdży - Yarrowia lipolytica Wratislavia, które występują m.in. w margarynie, serach pleśniowych, olejach roślinnych i glebie.

Erytrol przypomina swym wyglądem tradycyjny cukier spożywczy, jednak w przeciwieństwie do niego, jest mniej słodszy, w związku z czym, aby uzyskać poziom słodyczy równy cukrowi białemu, należy spożyć jego większe ilości. Dodatkowo, pozostawia on po sobie specyficzne uczucie schłodzenia jamy ustnej, i nie zawiera obcych posmaków, w związku z czym często dodaje się go do innych słodzików, aby zneutralizować ich niekorzystny posmak.

ERYTROL - ZASTOSOWANIE

Erytrol stanowi bardzo zdrowy zamiennik tradycyjnego cukru, i w przeciwieństwie do niego, jest on wydalany z organizmu w niezmienionej postaci wraz z moczem; zjawisko to ma związek z brakiem zawartości enzymów odpowiedzialnych za rozpad słodzika, którym odznacza się erytrol. Dodatkowo, produkt ten, w związku z indeksem glikemicznym równym zero, nie wpływa na stężenie cukru i insuliny we krwi, dzięki czemu z powodzeniem mogą po niego sięgać osoby chore na cukrzycę.

Co więcej, erytrol, przeciwdziałając procesowi fermentacji niektórych cukrów przez bakterie w jamie ustnej, zmniejsza ryzyko rozwoju próchnicy zębów i zapobiega ubytkom. Ponadto, wykazuje on także działanie antyoksydacyjne i neutralizuje wolne rodniki, które powstają w organizmie pod wpływem wielu czynników m.in. jako efekt uboczny przemiany wdychanego tlenu na energię oraz w trakcie treningu. Działanie to pozwala ograniczać rujnującą zdrowie aktywność wolnych form tlenu oraz obniża ryzyko rozwoju wielu groźnych chorób będących efektem działalności wolnych rodników.

Erytrol, wskutek bardzo niskiej wartości energetycznej (1 g erytrolu dostarcza ok. 0,4 kcal), jest produktem rekomendowanym w dietach odchudzających, wspiera redukcję masy ciała, będąc najmniej kaloryczną, znaną nam substancją słodzącą. Dodatkowo, jak wskazują badania naukowców, słodzik ten jest nieszkodliwy, i nawet przyjmowany w nadmiarze, nie powoduje skutków ubocznych.

STOSOWANIE:
  • erytrol, w związku ze swym słodkim smakiem zbliżonym do cukru białego, może być z powodzeniem wykorzystywany jako dodatek do wypieków, lodów, konfitur i galaretek;
  • bardzo wiele osób słodzi nim napoje, jak kawa i herbata;
  • erytrol może być także stosowany jako substancja zagęszczająca, stosowana podczas zagęszczania produktów, oraz jako środek o działaniu zapobiegającym zmianie smaku i barwy produktu.

Sprawdź nasze przepisy

23 sierpnia 2018

Makaron sojowy w sosie pomidorowym z papryką i bazylią

21 sierpnia 2018

Pomidorówka (zupa pomidorowa) z suszonymi pomidorami

20 sierpnia 2018

Frytki z selera i pietruszki z ostrym dipem pomidorowym