- Kasza gryczana wpływa pozytywnie na libido i zwiększa ochotę na seks?
- Kasza gryczana, w związku z wysoką zawartością magnezu, jest polecana osobom nadmiernie spożywającym kawę i cierpiącym na bezsenność?
- Kasza gryczana jest znana ludowi polskiemu od XII w., gdzie stanowiła wówczas pokarm tak szlachty, jak i ludzi ubogich?
- Kasza gryczana była stosowana nie tylko jako pokarm, lecz także jako element medycyny ludowej?
KASZA GRYCZANA - CO TO JEST?
Kasza gryczana, w przeciwieństwie do pozostałych gatunków kasz, wcale nie pochodzi od zbóż, jak wnioskuje większość, lecz od łuskanych nasion pewnej niewielkiej, rosnącej na wysokość ok. 60 cm rośliny - gryki. Co więcej, odznacza się ona wysoką zawartością białka, którego wartość można by porównać do wartości białka roślin strączkowych, jak groch czy fasola, i dostarcza protein o dużo lepszej przyswajalności, niż kasze pochodzące ze zbóż. Ponadto, zawarte w kaszy gryczanej białko, poza dobrą przyswajalnością i wysoką jakością, odznacza się także zawartością aminokwasów niezbędnych, jak tryptofan i lizyna, które organizm musi pobierać z zewnątrz, gdyż sam nie jest zdolny do ich syntezy.
KASZA GRYCZANA - ZASTOSOWANIE
Kasza gryczana posiada wiele właściwości, spośród których na szczególną uwagę zasługuje zdolność odkwaszania organizmu. Dodatkowo, produkt ten jest bogatym źródłem błonnika, dzięki któremu oddziałuje on pozytywnie na pracę jelit i usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego, zapobiegając nieprzyjemnym zaparciom, oraz ułatwia odchudzanie, gdyż w kontakcie z wodą kasza gryczana pęcznieje, zwiększając swoją objętość, i pozostawia po spożyciu uczucie sytości, które utrzymuje się przez dłuższy czas. Z tego powodu jest ona często polecana na dietach redukcyjnych.
Kasza gryczana, wskutek wysokiej zawartości skrobi, zapewnia długotrwałą podaż energii, która ma związek ze stopniowym uwalnianiem powyższego składnika, oraz obniża ciśnienie krwi, w związku z czym jest ona zaleca w diecie osób chorych na nadciśnienie. Dodatkowo, bogata w takie związki mineralne, jak potas, cynk, żelazo, wapń i krzem, oraz witaminy, jak witaminy z grupy B, kwas foliowy i witamina E, kasza gryczana stanowi zdrowy dodatek do posiłku i wspiera kurację wielu dolegliwości, jak anemia czy zbyt obfite miesiączki.
Dodatkowym atutem kaszy gryczanej jest fakt, iż nie zawiera ona glutenu, w związku z czym mogą po nią sięgać także osoby chore na celiakię, oraz stanowi źródło rutyny, która hamuje tworzenie się tkanki tłuszczowej, i wspiera odchudzanie.
- kasza gryczana stanowi doskonały dodatek do potraw mięsnych, gulaszu oraz sosów grzybowych;
- kasza gryczana znakomicie sprawdza się jako element farszu do pierogów lub naleśników;
- kasza gryczana jest również stosowana jako składnik zagęszczający, i często dodaje się ją do zup;
- kasza gryczana smakuje doskonale także jako odrębne danie podawane np. ze zsiadłym mlekiem;
- kasza gryczana stanowi świetną bazę zdrowych deserów i smakuje wybornie polana słodkim sosem np. z wiśni.