Kasza gryczana

CZY WIESZ, ŻE…
  • Kasza gryczana wpływa pozytywnie na libido i zwiększa ochotę na seks?
  • Kasza gryczana, w związku z wysoką zawartością magnezu, jest polecana osobom nadmiernie spożywającym kawę i cierpiącym na bezsenność?
  • Kasza gryczana jest znana ludowi polskiemu od XII w., gdzie stanowiła wówczas pokarm tak szlachty, jak i ludzi ubogich?
  • Kasza gryczana była stosowana nie tylko jako pokarm, lecz także jako element medycyny ludowej?

KASZA GRYCZANA - CO TO JEST?

Kasza gryczana, w przeciwieństwie do pozostałych gatunków kasz, wcale nie pochodzi od zbóż, jak wnioskuje większość, lecz od łuskanych nasion pewnej niewielkiej, rosnącej na wysokość ok. 60 cm rośliny - gryki. Co więcej, odznacza się ona wysoką zawartością białka, którego wartość można by porównać do wartości białka roślin strączkowych, jak groch czy fasola, i dostarcza protein o dużo lepszej przyswajalności, niż kasze pochodzące ze zbóż. Ponadto, zawarte w kaszy gryczanej białko, poza dobrą przyswajalnością i wysoką jakością, odznacza się także zawartością aminokwasów niezbędnych, jak tryptofan i lizyna, które organizm musi pobierać z zewnątrz, gdyż sam nie jest zdolny do ich syntezy.

KASZA GRYCZANA - ZASTOSOWANIE

Kasza gryczana posiada wiele właściwości, spośród których na szczególną uwagę zasługuje zdolność odkwaszania organizmu. Dodatkowo, produkt ten jest bogatym źródłem błonnika, dzięki któremu oddziałuje on pozytywnie na pracę jelit i usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego, zapobiegając nieprzyjemnym zaparciom, oraz ułatwia odchudzanie, gdyż w kontakcie z wodą kasza gryczana pęcznieje, zwiększając swoją objętość, i pozostawia po spożyciu uczucie sytości, które utrzymuje się przez dłuższy czas. Z tego powodu jest ona często polecana na dietach redukcyjnych.

K

asza gryczana, wskutek wysokiej zawartości skrobi, zapewnia długotrwałą podaż energii, która ma związek ze stopniowym uwalnianiem powyższego składnika, oraz obniża ciśnienie krwi, w związku z czym jest ona zaleca w diecie osób chorych na nadciśnienie. Dodatkowo, bogata w takie związki mineralne, jak potas, cynk, żelazo, wapń i krzem, oraz witaminy, jak witaminy z grupy B, kwas foliowy i witamina E, kasza gryczana stanowi zdrowy dodatek do posiłku i wspiera kurację wielu dolegliwości, jak anemia czy zbyt obfite miesiączki.

Dodatkowym atutem kaszy gryczanej jest fakt, iż nie zawiera ona glutenu, w związku z czym mogą po nią sięgać także osoby chore na celiakię, oraz stanowi źródło rutyny, która hamuje tworzenie się tkanki tłuszczowej, i wspiera odchudzanie.

STOSOWANIE:
  • kasza gryczana stanowi doskonały dodatek do potraw mięsnych, gulaszu oraz sosów grzybowych;
  • kasza gryczana znakomicie sprawdza się jako element farszu do pierogów lub naleśników;
  • kasza gryczana jest również stosowana jako składnik zagęszczający, i często dodaje się ją do zup;
  • kasza gryczana smakuje doskonale także jako odrębne danie podawane np. ze zsiadłym mlekiem;
  • kasza gryczana stanowi świetną bazę zdrowych deserów i smakuje wybornie polana słodkim sosem np. z wiśni.

Sprawdź nasze przepisy

23 sierpnia 2018

Makaron sojowy w sosie pomidorowym z papryką i bazylią

21 sierpnia 2018

Pomidorówka (zupa pomidorowa) z suszonymi pomidorami

20 sierpnia 2018

Frytki z selera i pietruszki z ostrym dipem pomidorowym