Kasza jaglana

CZY WIESZ, ŻE…
  • Kasza jaglana trafiła do Europy z Chin?
  • Spożywanie kaszy jaglanej zaleca się podczas przeziębienia i przy mokrym kaszlu, gdyż wspomaga usuwanie nadmiaru śluzu z organizmu?
  • Kleik jaglany można podawać niemowlętom już po ukończeniu przez nie 5. miesiąca życia?
  • Wg medycyny chińskiej, jagła wykazuje właściwości ocieplające, przez co wzmacnia osłabiony organizm?

KASZA JAGLANA - CO TO JEST?

Otrzymana z prosa kasza jaglana jest obecnie jedną z najzdrowszych, znanych nam kasz, i wykazuje szereg właściwości o charakterze prozdrowotnym. Niestety, wiele z nas zapomina o tej niepozornej, drobnej kaszce, robiąc to na niekorzyść własnego zdrowia. Proso jest zbożem uprawianym jeszcze w epoce neolitu; otrzymywana z niego kasza jaglana lub jagły, jak zwykło się niegdyś mawiać, jest więc najstarszą znaną nam kaszą, której wartościowy skład, jak również pyszny smak doskonale komponujący się zarówno z daniami słonymi, jak i słodkimi, zaskarbiły “jaglance” wielu wielbicieli. Mimo to, nie tak wielu, jak na to zasługuje.

KASZA JAGLANA - ZASTOSOWANIE

Kasza jaglana, w związku z tym, iż nie zawiera glutenu, nie uczula i jest lekkostrawna. Co więcej, jest ona silnie zasadotwórcza, co oznacza, że wspomaga odkwaszanie organizmu, a w konsekwencji - wspiera utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej. Dodatkowo, kasza jaglana jest też bogatym źródłem krzemu - pierwiastka, którego szereg właściwości obejmuje takie funkcje, jak wpływ na stawy oraz poprawę wyglądu skóry, włosów i paznokci. Poza tym, krzem zapewnia utrzymanie naczyń krwionośnych w dobrym stanie, ogranicza odkładanie się cholesterolu i ułatwia redukcję masy ciała, wpływając na przemianę materii.

Jagła, wskutek wysokiej zawartości bezcennych antyoksydantów, wspiera walkę z wolnymi rodnikami i wspomaga ich usuwanie z organizmu. Jest to niezwykle ważna funkcja, albowiem wolne rodniki, powstające w organizmie człowieka pod wpływem wielu czynników, jak podczas przemiany wdychanego tlenu na energię lub w trakcie wysiłku fizycznego o dużej intensywności, przyczyniają się do uszkadzania struktur zdrowych komórek i DNA, i zwiększają ryzyko rozwoju wielu współczesnych chorób cywilizacyjnych, w tym także raka, oraz przyspieszają starzenie się organizmu; w walce z nadmiarem wolnych rodników pomóc zatem może jedynie dobrze zbilansowana dieta i odpowiednia podaż antyoksydantów, w tym również tych obecnych w kaszy jaglanej.

Kasza jaglana, dzięki bogatemu udziałowi witaminy E, zwanej witaminą młodości i płodności, oraz lecytyny, wpływa korzystnie na pamięć i koncentrację, i normalizuje poziom cholesterolu we krwi. Z tego powodu jest ona szczególnie zalecana w diecie osób pracujących umysłowo i uczących się, jak uczniowie i studenci.

Kasza jaglana, w związku z wysoką kalorycznością charakterystyczną dla wszystkich kasz, nie jest wskazana w zbyt dużych ilościach na dietach redukcyjnych. Co więcej, poza wysoką wartością energetyczną, ma również wysoki indeks glikemiczny, co oznacza, że przyczynia się do szybkiego wzrostu cukru we krwi, przez co nie powinno po nią sięgać także cukrzycy. Mimo to, zawiera ona duże ilości krzemu - związku, którego wpływ na metabolizm ułatwia odchudzanie.

STOSOWANIE:
  • kasza jaglana stanowi doskonały dodatek do duszonych mięs i fantastycznie komponuje się zarówno z potrawami słonymi, jak i słodkimi;
  • kasza jaglana jest znakomitą propozycją odżywczego pierwszego posiłku, i smakuje wspaniale jako forma słodkiego śniadania;
  • jagła sprawdza się również jako dodatek do deserów z owocami;
  • drobno zmielona, kasza jaglana może stanowić zdrowszy substytut mąki do wypieków.

Sprawdź nasze przepisy

23 sierpnia 2018

Makaron sojowy w sosie pomidorowym z papryką i bazylią

21 sierpnia 2018

Pomidorówka (zupa pomidorowa) z suszonymi pomidorami

20 sierpnia 2018

Frytki z selera i pietruszki z ostrym dipem pomidorowym