Komosa ryżowa

CZY WIESZ, ŻE…
  • Komosa ryżowa dostarcza kwasów tłuszczowych z grupy omega, a konkretniej kwasów omega 3, które regulują pracę mózgu?
  • Zjedzona, pozostawia uczucie sytości na długi czas po spożyciu?
  • Może z powodzeniem zastępować w diecie mięso, gdyż dostarcza wszystkich niezbędnych aminokwasów?
  • Komosa jest spokrewniona ze szpinakiem i burakiem?

KOMOSA RYŻOWA - CO TO JEST?

Komosa ryżowa, znana także jako quinoa lub ryż peruwiański, do Europy trafiła z Ameryki Południowej, a ściślej mówiąc, z terenów dzisiejszego Peru, gdzie za jej uprawę odpowiadali ówcześni Inkowie, w związku z czym jest ona jedną z najstarszych znanych ludzkości roślin uprawnych i jadalnych. Co więcej, nazywana “świętym złotem Inków”, komosa rosła niemal wszędzie, także na wyżej położonych partiach gór, i nie straszne jej były mrozy, przez co stanowiła ulubienicę Inków, a nawet ich władców, którzy czasem osobiście ją wysiewali. Komosa, choć z rodziną traw nie ma nic wspólnego, jest zaliczana do pseudozbóż, gdyż podobnie, jak one, wytwarza duże ilości skrobi i jest pożywna. Co ciekawe, komosa stanowi także bogate źródło pełnowartościowego białka, zawiera zdrowe tłuszcze i dostarcza dużej ilości witamin i składników mineralnych, dzięki którym odznacza się szeregiem wyjątkowych właściwości, szczegółowo opisanych poniżej.

KOMOSA RYŻOWA - ZASTOSOWANIE

Komosa ryżowa, zgodnie z tym, co twierdzą naukowcy, jest bogatym źródłem wysokiej jakości białka i zawiera komplet aminokwasów egzogennych, zwanych też niezbędnymi. Związki te, choć bardzo potrzebne organizmowi, by ten mógł prawidłowo funkcjonować, nie są przez niego wytwarzane, w związku z czym musi on je stale pobierać z zewnątrz, drogą pokarmową. Komosa ryżowa, w związku z wysoką zawartością pełnowartościowych białek, jest więc doskonałą alternatywą białka zwierzęcego w diecie wegan i wegetarian.

Komosa, poza wysokojakościowym białkiem, jest także cennym źródłem innego ważnego składnika - zdrowych kwasów tłuszczowych, a dokładniej tłuszczy nienasyconych, a w tym kwasu oleinowego, linolowego i linolenowego, których spożycie wspiera obniżanie poziomu cholesterolu we krwi i ogranicza ryzyko rozwoju chorób układu krążenia, jak miażdżyca. Quinoa jest także gorąco polecana osobom cierpiącym na cukrzycę, gdyż składa się głównie z węglowodanów złożonych i zawiera błonnik, zaś jej indeks glikemiczny jest niski i wynosi zaledwie 35.

Quinoa wskutek zawartości dużej liczby flawonoidów, jak kwercetyna i kempferol, odznacza się wysoką aktywnością antyoksydacyjną i wspiera walkę z wolnymi rodnikami, przez co jest ona rekomendowana wszystkim trenującym. Wolne rodniki, stanowiące niesparowane atomy tlenu, powstają w organizmie człowieka nieustannie jako efekt działania wielu czynników, jak aktywność fizyczna czy przemiana wdychanego tlenu na energię, i uszkadzają struktury zdrowych komórek i DNA, co wpływa na pogorszenie ogólnego zdrowia organizmu oraz zwiększa ryzyko rozwoju groźnych schorzeń, w tym również raka i miażdżycy. Komosa, jako produkt stanowiący źródło cennych antyoksydantów, neutralizuje działalność wolnych form tlenu i wspomaga ich usuwanie z organizmu, dzięki czemu przywraca zdrowie i spowalnia przyspieszone starzenie się tkanek, również będące efektem działania wolnych rodników.

STOSOWANIE:
  • komosa ryżowa, jako produkt spożywczy wszechstronnego zastosowania, spełnia się niemal wszędzie, i może stanowić zamiennik kaszy lub ryżu bądź też znakomicie komponować się z gulaszem i warzywami;
  • komosę możemy również wykorzystywać do wypieku ciast i ciasteczek;
  • quinoa stanowi doskonały dodatek do odżywczych szejków i koktajli;
  • z dodatkiem owoców, orzechów i jogurtu, komosa stanowi też wartościowe śniadanie.

Sprawdź nasze przepisy

23 sierpnia 2018

Makaron sojowy w sosie pomidorowym z papryką i bazylią

21 sierpnia 2018

Pomidorówka (zupa pomidorowa) z suszonymi pomidorami

20 sierpnia 2018

Frytki z selera i pietruszki z ostrym dipem pomidorowym