Maca (korzeń) w proszku

CZY WIESZ, ŻE…
  • Maca była stosowana niegdyś w Andach jako środek poprawiający płodność u ludzi i u zwierząt?
  • Pierwsze wzmianki o stosowaniu tej rośliny pochodzą z 1553 roku?
  • Wysuszone korzenie maca mogą być przechowywane nawet przez kilka lat?

CZYM JEST KORZEŃ MACA?

Korzeń maca (Lepidium meyenii) to gatunek rośliny - warzywa korzeniowego, którego wiele pozytywnych, mających na celu poprawę zdrowia zastosowań zostało zauważonych już setki lat temu, gdy roślina ta była wykorzystywana przez mieszkańców Peru jako środek leczący dokuczliwe objawy klimakterium i miesiączkowania. Co więcej, już wówczas wiedziano, że wzmacnia ona odporność organizmu i wykazuje pozytywny wpływ na potencję u mężczyzn. Współcześnie roślina ta pełni podobne zastosowania, będąc słynną szczególnie z jednego z nich - poprawy potencji i płodności męskiej. Korzeń maca, dzięki bogatej zawartości wartościowego białka, wpływa korzystnie na proces wytwarzania spermy oraz poprawia jakość i ruchliwość plemników. Dodatkowo, roślina ta wspomaga utrzymanie wysokiej sprawności seksualnej u mężczyzn oraz, dzięki zawartości aminokwasu egzogennego - argininy, wpływa korzystnie na płodność, jak i wspiera leczenie niepłodności.

KORZEŃ MACA - ZASTOSOWANIE

Korzeń maca, co jest dość niezwykłe, wziąwszy pod uwagę fakt, iż jest to roślina, zawiera bogactwo wszystkich aminokwasów egzogennych. Poza tym, roślina ta stanowi też bogate źródło węglowodanów i błonnika pokarmowego, a także dostarcza wielu witamin, w tym tych z grupy B oraz witaminę A, C i E. Dodatkowo, korzeń maca stanowi kopalnię minerałów, jak żelazo, cynk, wapń oraz potas. Korzeń maca stanowi doskonałe remedium na wszystkie dokuczliwe objawy menopauzy, jak suchość pochwy, uderzenia gorąca czy spadek energii, oraz wpływa korzystnie na stan kości Dodatkowo, korzeń maca wspomaga też leczenie zaburzeń hormonalnych i nieregularnych miesiączek oraz, co z pewnością zwróci uwagę panów, wspiera budowanie masy i zwiększa jej wytrzymałość. To ostatnie ma ścisły związek z bogatą zawartością steroli, jaką odznacza się ta roślina; związki te z kolei wykazują wpływ porównywalny do sterydów anabolicznych, a zatem są nieocenionym wsparciem w okresie pracy nad masą. Korzeń maca jest szczególnie polecany w stanach przemęczenia i osłabienia organizmu, w sytuacjach stresowych i depresji, a także przy niedożywieniu i w okresie wzmożonej nauki i pracy umysłowej. Suplementacja korzeniem maca, poza szeregiem zastosować opisanych powyżej, wpływa bowiem na wzrost sił witalnych organizmu, dodaje energii życiowej, a także zwiększa pamięć i koncentrację.

STOSOWANIE:
  • sproszkowany korzeń maca ma wiele zastosowań, będąc doskonałym dodatkiem do napojów, jak kawa czy smoothie;
  • możesz rozpuścić w wodzie lub soku, i wypić;
  • produkt można łączyć z ulubionymi jogurtami i płatkami śniadaniowymi;
  • sproszkowany korzeń maca stanowi znakomity zamiennik mąki wykorzystywanej do wypieków lub panierowania mięsa.

Sprawdź nasze przepisy

23 sierpnia 2018

Makaron sojowy w sosie pomidorowym z papryką i bazylią

21 sierpnia 2018

Pomidorówka (zupa pomidorowa) z suszonymi pomidorami

20 sierpnia 2018

Frytki z selera i pietruszki z ostrym dipem pomidorowym