CZY WIESZ, ŻE…
  • Konjac, czyli roślina, z której pozyskuje się błonnik glukomannan, nosi inną nazwę i jest określana mianem Dziwidła?
  • Makaron konjac ma gumiastą, żelową konsystencję, i w przeciwieństwie do tradycyjnych makaronów pszennych, nie da się go formować, co sprawia, że ma on ograniczoną paletę kształtów?
  • Makaron konjac, w związku z tym, że musi być zanurzony w specjalnym płynie, często ma rybi zapach?
  • Istnieje książka kucharska z 1846 r. (Hyakusen), która zawiera ponad 100 przepisów z użyciem makaronu konjac, który wówczas znany był wyłącznie jako shirataki?

MAKARON KONJAC & OWIES XTRA - CO TO JEST?

Makaron konjac znany jest wąskiemu gronu osób, jednak z dnia na dzień jego popularność rośnie, i już wkrótce, jak przekonują specjaliści, stanie się on nowym trendem żywienia. A jak się wyróżnia owy produkt? Makaron Konjac & Owies XTRA zarówno w aspekcie wyglądu, zawartości, jak i smaku, różni się od makaronu pszennego, jaki zwykle serwujemy na obiad, i tak też, zamiast tuczyć i dostarczać kalorii pochodzących z cukrów (100 g produktu zawiera tylko 35 kcal), jest on niskokaloryczny i stanowi bogate źródło błonnika. Glukomannan, gdyż to o nim mowa, to błonnik rozpuszczalny w wodzie, który pozyskuje się z korzenia azjatyckiej rośliny - Konjac. Związek ten przydaje makaronowi niezwykłych właściwości oraz sprawia, że jest on cennym dodatkiem nawet na ścisłej diecie redukcyjnej.

Makaron Konjac & Owies XTRA cechuje się żółtym zabarwieniem i poprawionym, lepszym smakiem (producent produktu zadbał o neutralizację rybiego aromatu, jakim odznaczała się pierwotna wersja, i w przeciwieństwie do niej, Makaron Konjac & Owies XTRA nie wymaga opłukiwania po otwarciu), a także, co stanowi bonus, zawiera dodatek owsa.

Co ciekawe, ok. 1300 lat temu, błonnik glukomannan, z którego produkowany jest makaron konjac, wykorzystywany był jako lek; dziś natomiast stosuje się go głównie do wyrobu owego makaronu. Makaron konjac, czy też, jak oryginalnie brzmi jego nazwa, shirataki, to regularny dodatek do dań kuchni azjatyckiej, i jest serwowany w domach Azjatów przeszło od ponad 2000 lat. Dzisiaj makaron konjac podbija polski rynek, na którym wciąż stanowi nowość, lecz już teraz cieszy się dużą popularność, będąc dozwoloną propozycją pomiędzy posiłkami dla osób restrykcyjnie się odchudzających i nie tylko.

MAKARON KONJAC BEZ OPŁUKIWANIA - ZASTOSOWANIE

Makaron konjac, dzięki bogatej zawartości błonnika glukomannan, przywraca kontrolę nad apetytem oraz pomaga ograniczyć ilość spożywanych w ciągu dnia kalorii i skutecznie zabija głód. Glukomannan, wykazując silne właściwości wchłaniające wodę, pęcznieje w kontakcie z płynami, co sprawia, że znacznie zwiększa on swoją objętość. A jakie ma to znaczenie dla osób na diecie? Makaron konjac po spożyciu go wraz z wodą lub innym płynem pęcznieje w żołądku, wypełniając go i zapewniając uczucie sytości, które utrzymuje się jeszcze na długo po jego spożyciu, dzięki czemu nie mamy ochoty sięgać po inne źródła energii, w tym także te niepełnowartościowe i niezdrowe. Dodatkowo, makaron konjac stanowi doskonały sposób na zwalczenie głodu pomiędzy posiłkami, gdyż już 100 g produktu zawiera tylko 6,4 kcal, nie grożąc przytyciem, i przyjmowany systematycznie, wpływa pozytywnie na ogólne zdrowie. Zawarty w makaronie konjac błonnik glukomannan, poza właściwościami opisanymi powyżej normalizuje stężenie cukru we krwi, pomaga obniżyć poziom cholesterolu LDL, dostarcza aż 16 aminokwasów oraz stanowi źródło wielu mikroelementów, jak potas, wapń czy żelazo. Co więcej, glukomannan wpływa również pozytywnie na pracę jelit, łagodzi przykre zaparcia, jak i oddziałuje na nasz apetyt, wypełniając jelita, sterując hormonami apetytu oraz spowalniając wchłanianie się pokarmów.

STOSOWANIE:
  • BEZ OPŁUKIWANIA ! ;-), gotować lub smażyć przez 2-3 minut i wymieszać z innymi składnikami;
  • makaron konjac jest doskonałym zamiennikiem tradycyjnego makaronu, tak więc może być podawany z dodatkami w postaci sosu oraz mięsa;
  • produkt stanowi znakomitą przekąskę zjadaną pomiędzy posiłkami w celu zaspokojenia głodu;
  • makaron konjac możemy dodawać do ulubionych sałatek makaronowych, gdzie zamiast tradycyjnego makaronu, wykorzystujemy konjac.

Sprawdź nasze przepisy

3 czerwca 2019

Pikantne Konjac Noodle po tajsku

Wartość energetyczna: 240 kcal Składniki na dressing: tarty imbir – 1 łyżka brązowy cukier – 1 łyżka ostry sos tajski – 1,5 łyżki sos sojowy o […]
27 maja 2019

Dietetyczna sałatka ryżowa po meksykańsku

Wartość energetyczna: 198 kcal Składniki na dressing: olej z awokado – 1 łyżka stołowa syrop klonowy – 1 łyżka stołowa ocet ryżowy – 1 łyżka stołowa […]
7 grudnia 2018

Ciasteczka owsiane z orzechami i siemieniem lnianym