CZY WIESZ, ŻE…
  • Inna nazwa rośliny Konjac to Dziwidło??
  • Jest to jeden z nielicznych produktów wspomagających odchudzanie, którego działanie zostało potwierdzone naukowo?
  • Makaron konjac można kupić w różnej formie, jak kluski, spaghetti czy fettuccine?
  • Błonnik glukomannan jest wykorzystywany do produkcji leków i łagodzi zaparcia?

MAKARON KONJAC - TRADYCYJNY PRODUKT KUCHNI AZJATYCKIEJ

Makaron konjac to innowacja w dziedzinie odchudzania, albowiem jest to produkt nie tyle niskokaloryczny, co “bezkaloryczny”, gdyż zawiera jedynie 6,4 kcal na 100g. Makaron konjac jest produkowany z błonnika glukomannan; ten z kolei pozyskuje się z azjatyckiej rośliny - Konjac, która rośnie naturalnie na terenach Japonii oraz Chin. Co ciekawe, chociaż produkt ten gości na polskim rynku stosunkowo od niedawna, jest on znanym elementem posiłków w kuchni azjatyckiej, gdzie stosowany jest już od ok. 2000 lat. Makaron konjac stanowi nie tyle dozwoloną pozycję w menu osób będących na diecie, co wspomaga proces odchudzania, o czym stanowi bogaty udział błonnika rozpuszczalnego w wodzie, o którym jednak więcej piszemy w dalszej części artykułu. Makaron konjac z trudem dostać można w zwykłych sklepach spożywczych; bez problemu można go jednak nabyć, robiąc zakupy online bądź udając się do specjalnych sklepów ze zdrową żywnością. Makaron konjac różni się od tradycyjnych makaronów zawartością (brak udziału węglowodanów, tłuszczy, białek oraz glutenu), jak i wyglądem (przezroczysty), i jest podatny na aromatyzację za pomocą przypraw. Umiejętne przygotowanie makaronu konjac sprawi, że będzie on nie tylko ciekawym urozmaiceniem diety, ale też przyspieszy redukcję i przywróci nam kontrolę nad apetytem.

MAKARON KONJAC - ZASTOSOWANIE

Makaron konjac, dzięki wysokiej zawartości błonnika glukomannan, pomaga ograniczyć ilość spożywanych wraz z pokarmem kalorii. Zjawisko to wiąże się z właściwościami wchłaniania wody, pod wpływem której błonnik pęcznieje i wypełnia żołądek, zapewniając uczucie sytości na długo po jego spożyciu. Dodatkowo, glukomannan spełnia także szereg innych działań, a w tym normalizuje stężenie cukru we krwi, zmniejsza poziom złego cholesterolu LDL, a także dostarcza bogactwa wapnia, pełniąc rolę suplementacyjną. Wapń, jak wiadomo, wspomaga usuwanie toksyn z organizmu oraz wspiera oczyszczanie żołądka. Glukomannan, wpływając wielorako na apetyt, pomaga przywrócić nad nim kontrolę, i tak też: wypełnia jelita, steruje hormonami apetytu, spowalnia wchłanianie się pożywienia. W związku z tym, glukomannan, poparty zdrową dietą i treningiem, zauważalnie wspiera odchudzanie, przyspieszając utratę zbędnych kilogramów.

STOSOWANIE:
  • makaron po otwarciu należy wypłukać dokładnie pod bieżącą, ciepłą wodą, następnie gotować lub smażyć przez ok. 2-3 minut i dodać do potrawy;
  • makaron konjac stanowi doskonałą alternatywę dla tradycyjnych makaronów, i może być podawany wraz z sosami i innymi dodatkami, jak mięso;
  • znakomite uzupełnienie potraw kuchni azjatyckiej, z której się oryginalnie wywodzi;
  • makaron konjac może również posłużyć jako baza do sałatek, w których zamiast standardowego makaronu, używa się makaronu konjac.

Sprawdź nasze przepisy

3 czerwca 2019

Pikantne Konjac Noodle po tajsku

Wartość energetyczna: 240 kcal Składniki na dressing: tarty imbir – 1 łyżka brązowy cukier – 1 łyżka ostry sos tajski – 1,5 łyżki sos sojowy o […]
27 maja 2019

Dietetyczna sałatka ryżowa po meksykańsku

Wartość energetyczna: 198 kcal Składniki na dressing: olej z awokado – 1 łyżka stołowa syrop klonowy – 1 łyżka stołowa ocet ryżowy – 1 łyżka stołowa […]
7 grudnia 2018

Ciasteczka owsiane z orzechami i siemieniem lnianym