- Błonnik glukomannan, z którego produkowany jest makaron konjac, jest wykorzystywany w przemyśle jako środek zagęszczający i żelujący?
- Oryginalna azjatycka nazwa makaronu konjac to shirataki?
- Makaron konjac zawiera aż 97% wody, czyli dokładnie tyle samo, co ogórek zielony?
- Błonnik glukomannan jest pozyskiwany z korzenia rośliny Konjac?
- Konjac był ponad 1300 lat temu stosowany jako lek?
MAKARON KONJAC & OWIES - CZYM JEST?
Makaron Konjac z Owsem to nowość na polskim rynku, która już teraz zrewolucjonizowała odchudzanie. Produkt ten, wyprodukowany z błonnika glukomannan, który pozyskuje się z azjatyckiej rośliny - Konjac, a także wzbogacony dodatkiem owsa, jest niskokaloryczny (100 g produktu zawiera tylko 9 kcal!) oraz wspomaga odchudzanie. Co ciekawe, oryginalny makaron konjac tj. bez dodatku owsa stanowi stały element kuchni azjatyckiej od przeszło 2000 lat, podczas gdy dla nas jest to nowość, która dopiero od niedawna gości na rynku i jest dostępna w sprzedaży.
Makaron Konjac z Owsem różni się od zwykłych makaronów pszennych składem, smakiem i teksturą; ma on bowiem żółty kolor i zawiera znikomą ilość kalorii, i regularnie spożywany, wpływa pozytywnie na zdrowie. Neutralny, poprawiony w porównaniu do pierwotnej wersji smak, jakim odznacza się ów produkt, można łatwo zamienić na dowolny aromat - wystarczy jedynie odpowiednio doprawić makaron w trakcie jego gotowania. Więcej o właściwościach makaronu konjac można dowiedzieć się w dalszej części artykułu.
MAKARON KONJAC Z OWSEM - ZASTOSOWANIE
Makaron konjac, dzięki wysokiej zawartości błonnika glukomannan, jest świetnym dodatkiem na każdej diecie odchudzającej. Glukomannan, będąc związkiem rozpuszczalnym w wodzie, pęcznieje wskutek kontaktu z wodą lub innym płynem, w wyniku czego znacznie zwiększa swoją objętość. Zastosowanie to pozwala wypełnić nasz żołądek i zapewnia uczucie sytości jeszcze na długo od momentu spożycia produktu, co naturalnie ogranicza ilość spożywanych kalorii i przywraca większą kontrolę nad apetytem. Dodatkowo, błonnik glukomannan, poza zastosowaniem opisanym powyżej, odpowiada też za normalizację poziomu cukru we krwi, zmniejsza frakcje złego cholesterolu LDL oraz łagodzi zaparcia. Makaron konjac, poza błonnikiem, jest także cennym źródło aż 16 aminokwasów i dostarcza wielu mikroelementów, jak potas i żelazo. Dodatkowo, buduje go nie tylko wspomniany wyżej błonnik glukomannan, lecz również wodorotlenek wapnia, który sprawia, że produkt ten pełni rolę suplementacyjną i dostarcza bogactwa wapnia do organizmu, wspomagając tym samym usuwanie toksyn z organizmu i oczyszczając żołądek.
- makaron konjac jest doskonałym zamiennikiem dla zwykłego makaronu, gdzie znakomicie komponuje się z dodatkami mięsnymi i sosem;
- makaron konjac, jak każdy inny makaron, może stanowić bazę sałatek makaronowych;
- produkt ten jest niezastąpionym elementem potraw kuchni azjatyckiej, o czym świadczy fakt, iż to właśnie z Azji się wywodzi.