Morwa biała

CZY WIESZ, ŻE…
  • Morwa biała była czczona w Grecji jako symbol rozumu?
  • W Chinach, skąd przybyła do nas morwa biała, poza owocami wykorzystywano także jej korę, która leczyła problem wysokiego ciśnienia?
  • Krem z morwy białej, stosowany przed niegdysiejsze gejsze, pomagał pozbywać się piegów i innych przebarwień?
  • Morwa biała może działać łagodnie przeczyszczająco?

MORWA BIAŁA - CO TO JEST?

Morwa biała, będąca gatunkiem drzewa liściastego, zaliczana jest do rodziny morwowatych i, zgodnie z tym, co twierdzą uczeni, przybyła na nasz kontynent prosto z Chin. Właściwości morwy białej, zarówno jej owoców, jak i liści, są dziś przedmiotem licznych badań; mimo to, wiemy już, że są one bardzo zdrowe i wpływają korzystnie na stan organizmu. Co ciekawe, o prozdrowotnych właściwościach morwy białej wiedziano już setki lat temu, kiedy roślina ta była wykorzystywana w medycynie ludowej; jej zadaniem było wówczas przywrócenie sił osłabionemu organizmowi oraz zbicie gorączki chorego. Co więcej, roślina ta była również ceniona ze względu na swe moczopędne właściwości, a poza nimi, doceniano ją także za zdolność obniżania poziomu cukru we krwi, którą obserwowano po spożyciu jej liści.

Odznaczające się białym, różowym, czarnym lub czerwonym zabarwieniem, zależnym od odmiany rośliny, owoce morwy białej przypominają kształtem leśne jeżyny, i ususzone, dostarczają bogactwa łatwo przyswajalnych cukrów, dzięki czemu stanowiły one niegdyś obowiązkowy element podczas dalekich wypraw, dostarczając szybkiego zastrzyku energii i opóźniając pojawienie się uczucia zmęczenia. Co więcej, sięgano po nie również w stanach zaburzeń wzroku, przy wzroście ciśnienia krwi oraz w przypadku obrzęków. Co ciekawe, Tadżykowie - rodzimy lud zamieszkujący Azję, stosowali także proszek z morwy białej w celu zabarwienia potraw i nadania im słodkiego smaku.

MORWA BIAŁA - ZASTOSOWANIE

Morwa biała, jak się okazuje, jest niezwykle przydatnym wsparciem na dietach redukcyjnych, gdyż zmniejsza ona aktywność enzymów obecnych w jelitach, które odpowiadają za rozkład cukrów złożonych do prostych, i dzięki temu zastosowaniu, ogranicza wchłanianie cukrów do układu pokarmowego, a w konsekwencji - wspiera redukcję odkładającego się tłuszczu. Co więcej, mniejsza ilość węglowodanów wchłanianych przez jelita oznacza też mniejszą ilość cukrów przedostających się do krwi, w związku z czym po morwę białą mogą także sięgać osoby chore na cukrzycę.

Liczne substancje aktywne obecne w morwie białej, przyczyniając się do obniżenia poziomu cholesterolu i trójglicerydów, wpływają pozytywnie na stan układu sercowo-naczyniowego oraz wspomagają walkę z chorobami układu krążenia. Co więcej, roślina ta, wskutek udziału kwercetyny, ochrania komórki ciała przed uszkodzeniami wywołanymi działaniem wolnych rodników, a także ogranicza ryzyko rozwoju chorób nerek i zaburzeń widzenia.

Właściwości przeciwutleniające, jakimi cechuje się roślina, mają również inne zastosowanie, gdyż neutralizując wolne rodniki, morwa biała ogranicza liczbę uszkodzeń komórek i DNA spowodowanych aktywnością wolnych form tlenu w organizmie, i dzięki temu, zmniejsza ona ryzyko rozwoju wielu groźnych chorób takich, jak nowotwór czy miażdżyca.

STOSOWANIE:
  • owoce morwy białej są jadalne, i można je spożywać bezpośrednio z opakowania na surowo lub po uprzednim ugotowaniu;
  • z owoców morwy białej można przyrządzać słodkie konfitury i dżemy, a także wykorzystywać je jako dodatek do ciast i wypieków;
  • owoce morwy białej stanowią doskonałą bazę do kompotu;
  • owoce morwy białej smakują znakomicie dodane do ulubionych musli czy jogurtu.

Sprawdź nasze przepisy

23 sierpnia 2018

Makaron sojowy w sosie pomidorowym z papryką i bazylią

21 sierpnia 2018

Pomidorówka (zupa pomidorowa) z suszonymi pomidorami

20 sierpnia 2018

Frytki z selera i pietruszki z ostrym dipem pomidorowym