- Nasiona chia po zjedzeniu zapewniają długie uczucie sytości?
- Nasiona chia są rekomendowane osobom chorym na cukrzycę, albowiem spowalniają wchłanianie cukrów?
- Większość węglowodanów w nasionach chia stanowi błonnik?
- Według legendym plemiona Azteków i Majów stosowały nasiona chia jako pokarm na energię?
NASIONA CHIA - CZYM SĄ?
Nasiona chia, które pozyskuje się od pochodzącej z Meksyku rośliny - szałwii hiszpańskiej, odznaczają się szeregiem prozdrowotnych zastosowań, które po raz pierwszy zauważyli i zaczęli wykorzystywać zamieszkujący tereny Meksyku Aztecy. Bogate w takie mikrozwiązki, jak wapń, żelazo oraz potas, a także zasobne w błonnik, wartościowe kwasy omega 3 i wiele innych dobroczynnych substancji, nasiona chia są dziś popularnym urozmaiceniem diety, a także stanowią wsparcie w leczeniu wielu schorzeń, o których piszemy szczegółowo poniżej.
NASIONA CHIA - ZASTOSOWANIE
Nasiona chia, w związku z dużą ilością obecnego w nich błonnika, usprawniają pracę układu pokarmowego, a także wpływają korzystnie na funkcjonowanie i zdrowie naszych jelit, ułatwiając wydalanie resztek pokarmowych i poprawiając perystaltykę. W związku z tym, są one często zalecane w przypadku zaparć, jak również wspomagają proces odchudzania i wspierają przyswajanie pokarmu. Dodatkowo, nasiona te, wskutek zdolności absorbujących wodę, sprzyjają prawidłowemu nawodnieniu organizmu, co ma szczególne zastosowanie w przypadku sportowców, dla których odpowiednie nawodnienie organizmu i właściwa podaż elektrolitów ma kluczowe znaczenie.
Nasiona chia, w przeciwieństwie do większości produktów, mogą się pochwalić doskonałymi proporcjami kwasów tłuszczowych omega 3 i 6, dzięki czemu wpływają one korzystnie na ogólne zdrowie organizmu oraz regulują funkcjonowanie umysłu i zwiększają zakres zdolności intelektualnych. Dodatkowo, idealne proporcje kwasów omega 3 i 6 zapobiegają odkładaniu się złogów w naczyniach, a także regulują gospodarkę lipidową organizmu.
Co ciekawe, nasiona chia zawierają więcej wapnia, niż mleko, i regularnie spożywane, mogą zapobiegać osteoporozie, wpływając na zdrowy stan kości i zębów. Co więcej, zawierają one również liczne związki przeciwutleniające tzw. antyoksydanty, dzięki którym są nieocenionym wsparciem w walce z wolnymi rodnikami i ograniczają ryzyko rozwoju wielu schorzeń, jak rak czy miażdżyca. Dodatkowo, wspomagając neutralizowanie i usuwanie wolnych form tlenu z organizmu, nasiona chia opóźniają przyspieszone starzenie się organizmu, będące efektem działalności wolnych rodników, a także poprawiają ogólne zdrowie.
- optymalną dzienną dawką nasion chia są 2 łyżki produktu w przypadku osób dorosłych oraz 1 łyżka w przypadku dzieci;
- nasiona chia możemy dodawać do ulubionych jogurtów i koktajli;
- ze względu na właściwości żelujące produktu, nasiona chia dodane do napoju lub jogurtu i odstawione na całą noc, pozwolą uzyskać wartościowy rodzaj puddingu do zjedzenia;
- nasiona chia możemy spożywać na śniadanie, dodając produkt do płatków musli lub owsianki;
- nasiona chia możemy także stosować “na sucho”, wyjadając je bezpośrednio z opakowania, jak przekąskę;
- nasiona chia są także świetnym uzupełnieniem zdrowych deserów.