Orzechy nerkowca

CZY WIESZ, ŻE…
  • Na Kubie z soku orzechów nerkowca wyrabia się wino?
  • Łupiny orzechów nerkowca są żrące i mogą powodować oparzenia skóry?
  • We Włoszech nerkowce stanowią stały dodatek do wszelakich dań, zwłaszcza makaronów?
  • Nerkowce, jak wszystkie pozostałe odmiany orzechów, mogą wywoływać alergie?

ORZECHY NERKOWCA - CZYM SĄ?

Wywodzące się z terenów Brazylii, orzechy nerkowca, zwane potocznie nerkowcami, były niegdyś przysmakiem Indian, którzy wyciskali owoce drzewa - nanercza zachodniego w celu pozyskania smacznego soku, lub spożywali jego prażone nasiona. Dzisiaj nerkowce cieszą się nie mniejszą popularnością, stanowiąc smaczny i wartościowy dodatek do potraw. Co ciekawe, spośród wszystkich znanych nam odmian orzechów, to właśnie one odznaczają się najmniejszą zawartością tłuszczu. Pozostałymi znakami szczególnymi są także ich delikatny, słodkawy smak i charakterystyczny, wygięty kształt przypominający nerkę (stąd też nazwa). Orzechy nerkowca pozyskuje się z owoców nanercza zachodniego wskutek oddzielenia ich od łupiny, a następnie od wspomnianego powyżej owocu. Tak pozyskane, komponują się doskonale z orientalnymi daniami, jak również są smaczną przekąską spożywaną pomiędzy posiłkami.

ORZECHY NERKOWCA - ZASTOSOWANIE

Orzechy nerkowca wykazują szereg prozdrowotnych zastosowań, spośród których na uwagę zasługuje szczególnie działanie chroniące organizm przed rozwojem cukrzycy typu 2. Jak twierdzą kanadyjscy naukowcy, regularnie spożywane, zwiększają one wrażliwość tkanek na insulinę oraz mają niski indeks glikemiczny wynoszący IG = 15, w związku z czym mogą po nie także sięgać osoby już chore na cukrzycę.

Wskutek zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, orzechy nerkowca wspomagają zdrowie układu sercowo-naczyniowego, i wpływają pozytywnie na stan naczyń krwionośnych oraz ograniczają wzrost stężenia cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Dodatkowo, wskutek bogactwa potasu, jaki zawierają nerkowce, ich stałe przyjmowanie pomaga obniżać ciśnienie krwi oraz, dzięki udziałowi również obecnego w nich magnezu, rozszerzać tętnice, dzięki czemu maleje ryzyko wystąpienia zawału serca. Ponadto, nerkowce, dzięki zawartej w nich witaminie K, wpływają pozytywnie na proces krzepnięcia krwi oraz zapobiegają krwawieniom np. z dziąseł.

Orzechy nerkowca, wskutek bogactwa witamin z grupy B, wpływają też korzystnie na układ nerwowy i koją nerwy. Dodatkowo, regularnie przyjmowane, pomagają zwiększyć pamięć i poprawiają koncentrację, w związku z czym nigdy nie powinno ich zabraknąć w diecie osób pracujących umysłowo i uczących się.

Orzechy nerkowca, choć są najmniej kalorycznymi ze wszystkich znanych nam orzechów, nadal dostarczają dużej liczby kalorii. Mimo to, mogą być składnikiem diet odchudzających, gdyż już jedna ich garść dziennie wspomaga redukcję apetytu i pomaga spalić zbędny tłuszcz z okolic brzucha. Dodatkowo, orzechy te zwiększają poziom serotoniny, i nie tylko hamują nadmierne łaknienie, lecz również wpływają na lepszy nastrój i dobre samopoczucie.

STOSOWANIE:
  • orzechy nerkowca są doskonałą przekąską i smakuje wyśmienicie same, wyjadane prosto z opakowania;
  • orzechy nerkowca możemy z powodzeniem dodawać do różnych dań - najlepiej komponują się jednak z daniami ostrymi i orientalnymi;
  • nerkowce znakomicie podkreślają smak zdrowych sałatek i mogą być wykorzystywane jako dodatek do słodkich deserów;
  • z nerkowców możemy własnoręcznie przyrządzić domowe masło orzechowe - wystarczy jedynie uprażyć surowe orzechy i zmielić je z dodatkiem soli.

Sprawdź nasze przepisy

23 sierpnia 2018

Makaron sojowy w sosie pomidorowym z papryką i bazylią

21 sierpnia 2018

Pomidorówka (zupa pomidorowa) z suszonymi pomidorami

20 sierpnia 2018

Frytki z selera i pietruszki z ostrym dipem pomidorowym