CZY WIESZ, ŻE…
  • Z drewna orzecha włoskiego (drzewa) produkuje się meble?
  • Niedojrzałe orzechy włoskie są wykorzystywane do wytwarzania likierów i nalewek?
  • Pierwsze wzmianki o orzechach włoskich pojawiły się już w Biblii?
  • Orzechy włoskie są zaliczane do grupy największych alergenów pokarmowych?

ORZECHY WŁOSKIE - CO TO JEST?

Orzechy włoskie są pozyskiwane od długowiecznym drzew o tej samej nazwie, zaliczanych do rodziny liściastych drzew orzechowych, których maksymalną żywotność szacuje się na 400 lat. Znaleźć je możemy w zdrewniałej owocni, która pełni rolę skorupy orzecha, i dopiero po okresie dojrzewania, kiedy łupina zbrązowieje i samoistnie odpadnie, możemy wydobyć z niej jądro owocu - orzech. Orzechy włoskie były znanym i cenionym elementem żywienia już za czasów starożytnych Rzymian i Greków, zaś do samej Polski trafiły one w XII wieku i od tego momentu były uprawiane niemal wszędzie w kraju, zarówno w miastach, jak i wsiach.

ORZECHY WŁOSKIE - ZASTOSOWANIE

Orzechy włoskie, wskutek wysokiej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i steroli roślinnych, są nieocenionym wsparciem zdrowia układu krążenia, i spożywane stale, pomagają obniżać ciśnienie krwi, zmniejszają stany zapalne, redukują stężenie cholesterolu we krwi oraz zapobiegają powstawaniu zakrzepów. Ponadto, obecne w nich kwasy elagowy i fenylowy odznaczają się także potencjałem antynowotworowym, i wiążąc się ze związkami rakotwórczymi, ograniczają ryzyko rozwoju nowotworu.

W związku z wysoką zawartością cynku oraz licznych substancji o działaniu ściągającym, ekstrakty z orzechów włoskich są częstym składnikiem kremów i balsamów przeznaczonych do cery przetłuszczającej się i trądzikowej. Co więcej, zawarte w orzechach koenzym Q10 oraz witaminy A i E, wykazując silne działanie przeciwutleniające i zwalczając wolne rodniki, są także dodawane do kosmetyków do cery dojrzałej i spowalniają proces starzenia, dodając energii i stymulując proces odnowy skóry.

Spożywane regularnie każdego dnia, orzechy włoskie wzmacniają układ nerwowy, przez co są polecane osobom żyjącym w stresie, wykazującym problemy ze snem i nadpobudliwym. Co więcej, wskutek swych właściwości bakteriobójczych, doskonale sprawdzają się również w stanach nieżytu przewodu pokarmowego oraz podczas zatruć. Dodatkowym atutem jest również fakt, iż produkt ten zawiera duże ilości magnezu, które pozwalają zwalczać objawy depresji i eliminują problemy z zasypianiem.

STOSOWANIE:
  • orzechy włoskie smakują doskonale jako przekąska wyjadana prosto z opakowania;
  • orzechy włoskie sprawdzają się znakomicie jako dodatek do wypieków;
  • orzechy włoskie wspaniale komponują się również ze słonymi potrawami, gdzie stanowią świetny dodatek do sosów, makaronów i sałatek;
  • orzechy włoskie są wykorzystywane również jako element dekoracyjny, i zarówno w całości, jak i mielone, mogą zdobić wypieki, tworząc posypkę lub dumnie wieńcząc torty i ciasta;
  • orzechy włoskie możemy z powodzeniem dodawać do porannych śniadań np. mieszając je z owsianką, ulubionym musli lub jogurtem.

Sprawdź nasze przepisy

3 czerwca 2019

Pikantne Konjac Noodle po tajsku

Wartość energetyczna: 240 kcal Składniki na dressing: tarty imbir – 1 łyżka brązowy cukier – 1 łyżka ostry sos tajski – 1,5 łyżki sos sojowy o […]
27 maja 2019

Dietetyczna sałatka ryżowa po meksykańsku

Wartość energetyczna: 198 kcal Składniki na dressing: olej z awokado – 1 łyżka stołowa syrop klonowy – 1 łyżka stołowa ocet ryżowy – 1 łyżka stołowa […]
7 grudnia 2018

Ciasteczka owsiane z orzechami i siemieniem lnianym