- Z drewna orzecha włoskiego (drzewa) produkuje się meble?
- Niedojrzałe orzechy włoskie są wykorzystywane do wytwarzania likierów i nalewek?
- Pierwsze wzmianki o orzechach włoskich pojawiły się już w Biblii?
- Orzechy włoskie są zaliczane do grupy największych alergenów pokarmowych?
ORZECHY WŁOSKIE - CO TO JEST?
Orzechy włoskie są pozyskiwane od długowiecznym drzew o tej samej nazwie, zaliczanych do rodziny liściastych drzew orzechowych, których maksymalną żywotność szacuje się na 400 lat. Znaleźć je możemy w zdrewniałej owocni, która pełni rolę skorupy orzecha, i dopiero po okresie dojrzewania, kiedy łupina zbrązowieje i samoistnie odpadnie, możemy wydobyć z niej jądro owocu - orzech. Orzechy włoskie były znanym i cenionym elementem żywienia już za czasów starożytnych Rzymian i Greków, zaś do samej Polski trafiły one w XII wieku i od tego momentu były uprawiane niemal wszędzie w kraju, zarówno w miastach, jak i wsiach.
ORZECHY WŁOSKIE - ZASTOSOWANIE
Orzechy włoskie, wskutek wysokiej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i steroli roślinnych, są nieocenionym wsparciem zdrowia układu krążenia, i spożywane stale, pomagają obniżać ciśnienie krwi, zmniejszają stany zapalne, redukują stężenie cholesterolu we krwi oraz zapobiegają powstawaniu zakrzepów. Ponadto, obecne w nich kwasy elagowy i fenylowy odznaczają się także potencjałem antynowotworowym, i wiążąc się ze związkami rakotwórczymi, ograniczają ryzyko rozwoju nowotworu.
W związku z wysoką zawartością cynku oraz licznych substancji o działaniu ściągającym, ekstrakty z orzechów włoskich są częstym składnikiem kremów i balsamów przeznaczonych do cery przetłuszczającej się i trądzikowej. Co więcej, zawarte w orzechach koenzym Q10 oraz witaminy A i E, wykazując silne działanie przeciwutleniające i zwalczając wolne rodniki, są także dodawane do kosmetyków do cery dojrzałej i spowalniają proces starzenia, dodając energii i stymulując proces odnowy skóry.
Spożywane regularnie każdego dnia, orzechy włoskie wzmacniają układ nerwowy, przez co są polecane osobom żyjącym w stresie, wykazującym problemy ze snem i nadpobudliwym. Co więcej, wskutek swych właściwości bakteriobójczych, doskonale sprawdzają się również w stanach nieżytu przewodu pokarmowego oraz podczas zatruć. Dodatkowym atutem jest również fakt, iż produkt ten zawiera duże ilości magnezu, które pozwalają zwalczać objawy depresji i eliminują problemy z zasypianiem.
- orzechy włoskie smakują doskonale jako przekąska wyjadana prosto z opakowania;
- orzechy włoskie sprawdzają się znakomicie jako dodatek do wypieków;
- orzechy włoskie wspaniale komponują się również ze słonymi potrawami, gdzie stanowią świetny dodatek do sosów, makaronów i sałatek;
- orzechy włoskie są wykorzystywane również jako element dekoracyjny, i zarówno w całości, jak i mielone, mogą zdobić wypieki, tworząc posypkę lub dumnie wieńcząc torty i ciasta;
- orzechy włoskie możemy z powodzeniem dodawać do porannych śniadań np. mieszając je z owsianką, ulubionym musli lub jogurtem.