CZY WIESZ, ŻE…
  • Orzechy ziemne tak naprawdę nie są orzechami; bliżej im natomiast do fasoli czy grochu?
  • W XIX w. traktowano fistaszki jako pokarm dla ubogich?
  • Orzechy ziemne stanowią indyjski przysmak, które wymieszany wraz z suszonymi nasionami roślin strączkowych sprzedaje się na ulicach?
  • Kiedy orzechy ziemne trafiły do Chin, stwierdzono, że mogą one powstrzymać tamtejszą klęskę głodu?

ORZECHY ZIEMNE - CZYM SĄ?

Orzechy ziemnie, znane także jako arachidowe lub fistaszkowe, na tle pozostałych rodzajów orzechów wyróżniają się szeregiem wyjątkowych zastosowań i właściwości; te pochodzące z terenów Brazylii orzechy są bowiem wartościową skarbnicą białka, i w porównaniu do reszty znanych nam orzechów, posiadają go najwięcej. Poza proteinami, orzechy ziemne stanowią także cenne źródło jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, zawierają duże ilości błonnika, oraz są prawdziwą bombą witamin.

Lubiane przez wszystkich fistaszki pochodzą najprawdopodobniej z Ameryki Południowej, o czym świadczy znalezisko - naczynie z okresu prekolumbijskiego, na którego powierzchni widać zdobienia w kształcie orzechów ziemnych. Stamtąd fistaszki trafiły do Europy dzięki hiszpańskim podróżnikom, którzy przywieźli je ze sobą podczas jednej z wypraw; odkryli oni wówczas, że orzechy te są bardzo odżywczym i sycącym pokarmem. Co ciekawe, tak samo pomyśleli też Portugalczycy, którzy fistaszki zabrali ze sobą aż do Afryki, gdzie następnie zyskały one na popularności, co było bodźcem do ich dalszego rozpowszechniania.

Dodatkowym atutem orzechów fistaszkowych, poza wysoką wartością odżywczą i ciekawym smakiem, jest fakt, iż można je hodować nawet na jałowych glebach, na których nie rośnie żadna inna flora. Dodatkowo, uprawiane w ten sposób, wzbogacają jałową ziemię w cenny azot, będąc tym samym rośliną o wielu zastosowaniach.

ORZECHY ZIEMNE - ZASTOSOWANIE

Orzechy ziemne, w związku z bogatym udziałem białka, jaki zawierają, są polecane osobom na diecie wegańskiej i wegetariańskiej, a także osobom aktywnym fizycznie i sportowcom. Co ciekawe, jednym z aminokwasów wchodzących w skład zawartego w orzeszkach białka jest arginina - cenny związek endogenny, którego wpływ na organizm obejmuje m.in. wzrost zdolności organizmu do podejmowania wysiłku oraz działanie anaboliczne, przyczyniające się do wzrostu mięśni.

Orzechy ziemne stanowią naturalne źródło wielu witamin i minerałów, i dzięki temu wpływają pozytywnie na ogólne zdrowie organizmu, oddziałują pozytywnie na układ nerwowy i wzrok, regulując ciśnienie krwi oraz przyspieszając gojenie się ran i zapobiegając zmęczeniu, za które odpowiadają m.in. witaminy z grupy B, jak ryboflawina, pirydoksyna oraz witamina B5, także obecne w fistaszkach.

Orzechy arachidowe, dzięki bogactwu witaminy E, są nieocenionym wsparciem w walce z wolnymi rodnikami, i dzięki temu, ograniczają ryzyko rozwoju wielu niebezpiecznych chorób, jak rak czy miażdżyca. Wolne rodniki, powstające w organizmie człowieka wskutek działania wielu czynników m.in. w trakcie intensywnego treningu, to wolne formy tlenu, które krążąc w organizmie i uszkadzając struktury zdrowych komórek, przyczyniają się do rozwoju wielu groźnych schorzeń i przyspieszają starzenie się organizmu. Witamina E, zwana “witaminą młodości”, skutecznie neutralizuje szkodliwą działalność wolnych rodników oraz wspomaga ich usuwanie, dzięki czemu poprawia zdrowie organizmu i spowalnia proces starzenia.

STOSOWANIE:
  • orzechy ziemne smakują doskonale jako przekąska wyjadana bezpośrednio z opakowania;
  • fistaszki możemy dodawać do ulubionych sałatek, siekać je i mieszać z makaronem, oraz wykorzystywać do przyrządzania pysznych sosów i zup;
  • z fistaszków możemy własnoręcznie przygotować znany przysmak Amerykanów - masło orzechowe; wówczas, wystarczy jedynie uprażyć surowe orzechy na patelni, a następnie zmiksować i przechowywać w suchym miejscu w słoikach;

Sprawdź nasze przepisy

3 czerwca 2019

Pikantne Konjac Noodle po tajsku

Wartość energetyczna: 240 kcal Składniki na dressing: tarty imbir – 1 łyżka brązowy cukier – 1 łyżka ostry sos tajski – 1,5 łyżki sos sojowy o […]
27 maja 2019

Dietetyczna sałatka ryżowa po meksykańsku

Wartość energetyczna: 198 kcal Składniki na dressing: olej z awokado – 1 łyżka stołowa syrop klonowy – 1 łyżka stołowa ocet ryżowy – 1 łyżka stołowa […]
7 grudnia 2018

Ciasteczka owsiane z orzechami i siemieniem lnianym