CZY WIESZ, ŻE…
  • Ostropest obniża skuteczność działania środków antykoncepcyjnych?
  • Ostropest plamisty był niegdyś uprawiany jako warzywo?
  • Wywar z nasion ostropestu jest stosowany przez Basków w celach przeciwzapalnych i przeciwrakowych, oraz na poprawę trawienia i przy obfitych krwawieniach?
  • Mieszkańcy Afryki Północnej wykorzystują nalewki z nasion ostropestu w leczeniu kaszlu, zapalenia płuc i oskrzeli oraz żylaków?

OSTROPEST - CO TO JEST?

Ostropest plamisty to wyjątkowa roślina, której szereg właściwości leczniczych jest znany jedynie wąskiemu gronu konsumentów. Zaliczany do rodziny roślin astrowatych, ostropest już setki lat temu uchodził za swoisty lek, który podawany wraz z miodem pitnym, zapobiegał wymiotom, jednocześnie służąc jako element odżywczego posiłku. Wkrótce potem odkryto jego kolejne właściwości, i zaczęto używać ostropest jako lek na wątrobę, co nieprzerwanie trwa do dzisiaj. Obecnie wiemy jednak, że zdolność tę roślina zawdzięcza zawartej w niej sylimarynie, która działa ochronnie i pobudza opisywany narząd do szybszej regeneracji.

OSTROPEST - ZASTOSOWANIE

Ostropest plamisty jest znany głównie ze swych właściwości detoksykujących, dzięki którym ochrania on naszą wątrobę i nerki przed toksycznymi substancjami, jak dwusiarczek węgla czy alkohol; z tego powodu jest on często wykorzystywany jako wsparcie terapii chorób wątroby spowodowanych nadużywaniem alkoholu. Co więcej, ochrania on także opisywany narząd przed szkodliwym działaniem leków i łagodzi skutki uboczne terapii antybiotykowej. Dodatkowo, roślina ta wpływa także na produkcję nowych komórek wątrobowych i pobudza regenerację starych, jak również obniża ryzyko rozwoju nowotworu wątroby, zapobiegając podziałom komórek rakowych i ogólnym uszkodzeniom opisywanego organu.

Ostropest znajduje także zastosowanie w zapobieganiu kamicy żółciowej oraz w łagodzeniu dolegliwości żołądkowych, jak nadkwaśność soku żołądkowego czy brak apetytu, a także jest stosowany przy bólach głowy migrenowego pochodzenia oraz w celu uregulowania cyklu miesiączkowego i czasu krwawień u kobiet. Dodatkowo, zioło to wpływa pozytywnie na pamięć i koncentrację, albowiem dzięki wysokiej zawartości sylimaryny, niweluje szkodliwy wpływ wolnych rodników na komórki ciała, w tym również naszego mózgu, oraz, dzięki udziałowi tego samego związku, wspiera leczenie cukrzycy typu 2, przyczyniając się do obniżania poziomu glukozy i cholesterolu we krwi.

Co więcej, dzięki silnym właściwościom przeciwutleniającym, jakimi odznacza się obecna w ostropeście sylimaryna, roślina ta neutralizuje szkodliwą działalność wolnych rodników oraz wspomaga ich usuwanie z organizmu, przez co wpływa na poprawę zdrowia organizmu i spowalnia przyspieszone starzenie się tkanek, będące efektem aktywności wolnych form tlenu.

STOSOWANIE:
  • zaleca się przyjmowanie 2-3 łyżeczek nasion ostropestu na dobę;
  • ostropest stanowi doskonały dodatek do potraw i można go łączyć z sosami, sałatkami oraz mięsem;
  • ostropestem możemy posypywać uprzednio ugotowane warzywa;
  • ostropest znakomicie sprawdza się jako element odżywczych śniadań, i dodawany do ulubionych musli, zwiększa wartość odżywczą pierwszego posiłku;
  • ostropest możemy również łączyć z ulubionymi koktajlami oraz mieszać jego nasiona z jogurtem.

Sprawdź nasze przepisy

3 czerwca 2019

Pikantne Konjac Noodle po tajsku

Wartość energetyczna: 240 kcal Składniki na dressing: tarty imbir – 1 łyżka brązowy cukier – 1 łyżka ostry sos tajski – 1,5 łyżki sos sojowy o […]
27 maja 2019

Dietetyczna sałatka ryżowa po meksykańsku

Wartość energetyczna: 198 kcal Składniki na dressing: olej z awokado – 1 łyżka stołowa syrop klonowy – 1 łyżka stołowa ocet ryżowy – 1 łyżka stołowa […]
7 grudnia 2018

Ciasteczka owsiane z orzechami i siemieniem lnianym