Rodzynki

CZY WIESZ, ŻE…
  • Rodzynki zawierają substancje, które wpływają korzystnie na wzrok?
  • W wielu krajach uznawane są za afrodyzjak, stąd często dodaje się je do deserów i słodkich ciast?
  • W starożytnym Egipcie podawano mieszankę rodzynek z miodem na przyjęciach?
  • Rodzynki pomagają zbić wysoką gorączkę?

RODZYNKI - CZYM SĄ?

Rodzynki to nic innego, jak suszone winogrona, które zaliczają się dziś do grona jednych z najzdrowszych, znanym nam przegryzek. Co więcej, należące do grupy bakalii, rodzynki możemy spożywać na surowo lub po uprzednim ugotowaniu, i sięgać po nie same, tudzież dodawać je do ulubionych słodko-słonych potraw.

RODZYNKI - ZASTOSOWANIE

W związku z wysoką wartością odżywczą, jak i bogatą zawartością cennych związków, rodzynki wpływają pozytywnie na ogólne zdrowie organizmu, zaś ich regularne przyjmowanie pomaga obniżać ciśnienie krwi i zwalcza bakterie bytujące w jamie ustnej, odpowiadające za rozwój próchnicy zębów. Dodatkowo, produkt ten stanowi bogate źródło energii niezbędnej m.in. podczas treningu, w związku z czym jest on szczególnie docenianą przekąską wśród sportowców. Co ciekawe, szacuje się, że zastrzyk energii, jaki zapewniają po spożyciu rodzynki jest porównywalny z tym, który dostarczają żele i batony energetyczne stosowane przez osoby aktywne fizycznie.

Co więcej, przypuszcza się, że systematyczne sięganie po rodzynki może zapobiec cukrzycy typu 2, jak twierdzą brytyjscy naukowcy, którzy przypisują tę zasługę zawartym w produkcie antocyjaninom. Niestety, lecz w przypadku osób już chorych na cukrzycę związki te nie będą miały wpływu, zaś samo spożycie rodzynek może się okazać zgubne, gdyż mają one wysoki indeks glikemiczny, który wynosi 64. Rodzynki, choć bardzo wartościowe, powinny być też spożywane z umiarem przez osoby odchudzające się, gdyż są one kaloryczne i zawierają dużo cukru.

Rodzynki, dzięki bogactwu błonnika, który zawierają, są doskonałym remedium na problem dokuczliwych zaparć i wpływają korzystnie na układ pokarmowy człowieka. Ponadto, obecne w nich magnez i witaminy z grupy B wpływają dobroczynnie na pracę umysłu i pomagają zwiększyć pamięć i koncentrację, przez co są one doskonałym uzupełnieniem diety osób ciężko pracujących umysłowo i uczących się, jak studenci.

Rodzynki, poza związkami wymienionymi powyżej, są również bogatym źródłem witaminy C i E, które stanowią naturalne przeciwutleniacze; ich odpowiednia podaż w diecie wspomaga walkę z wolnymi rodnikami i poprawia ogólne zdrowie organizmu. Dodatkowym atutem obu tych związków jest fakt, iż neutralizując wolne rodniki, spowalniają one także przyspieszone starzenie się organizmu i wpływają korzystnie na wygląd.

STOSOWANIE:
  • rodzynki smakują doskonale jako przekąska wyjadana prosto z opakowania;
  • rodzynki możemy, wedle uznania, dodawać do ulubionych potraw lub wykorzystywać je jako składnik wypieków;
  • rodzynki możemy z powodzeniem stosować jako element śniadań, przy czym najlepiej komponują się one z owsianką, ulubionym musli oraz jogurtem.

Sprawdź nasze przepisy

23 sierpnia 2018

Makaron sojowy w sosie pomidorowym z papryką i bazylią

21 sierpnia 2018

Pomidorówka (zupa pomidorowa) z suszonymi pomidorami

20 sierpnia 2018

Frytki z selera i pietruszki z ostrym dipem pomidorowym