- Pozostałe po procesie wytwarzania oleju sezamowego ziarna są często wykorzystywane jako pasza dla zwierząt?
- Z sezamu wytwarza się wiele znanych produktów żywnościowych, jak tahini, hummus, chałwę oraz sezamki?
- Z ziaren sezamu tłoczony jest wartościowy olej, który znajduje miejsce w kosmetyce, gdzie dodaje się go do wielu kosmetyków, jak kremy i balsamy do skóry dojrzałej?
- Wśród największych producentów sezamu są takie kraje, jak Chiny, Indie, Sudan i Tanzania?
SEZAM - CO TO JEST?
Sezam to roślina, która cieszy się dużą popularnością, zwłaszcza wśród plemion azjatyckich. Po raz pierwszy zaczęto ją uprawiać setki lat temu, jeszcze przed narodzinami Chrystusa, na subkontynencie indyjskim. Ziarna sezamu, choć większość ceni głównie ich dobry smak, odznaczają się szeregiem właściwości wpływających korzystnie na zdrowie. Uprawiany w klimacie subtropikalnym i tropikalnym, sezam cechuje się wysokim udziałem białka, zawiera zdrowe tłuszcze oraz stanowi skarbnicę witamin i minerałów, wśród których na szczególną uwagę zasługują takie związki, jak magnez, wapń, cynk i żelazo.
SEZAM - ZASTOSOWANIE
Sezam, wskutek swych licznych leczniczych zastosowań, znajduje dziś zasłużone miejsce w medycynie tradycyjnej, i nie tylko wspomaga leczenie wielu chorób, lecz także im zapobiega. Co więcej, dzięki bogatemu udziałowi wysokiej jakości białka, jakim się odznacza, sezam jest szczególnie polecany na diecie wegańskiej i wegetariańskiej.
Sezam, dzięki wysokiej zawartości wartościowych składników odżywczych i mikrozwiązków, jak magnez czy żelazo, wzmacnia ochronę organizmu przed cukrzycą oraz przeciwdziała niedokrwistości. Ponadto, stanowi on nieocenione wsparcie układu krążenia, zapobiegając takim schorzeniom, jak miażdżyca, i zawiera związki o działaniu antyoksydacyjnym, które zwalczają nadmiar wolnych rodników w organizmie, przywracając zdrowie i spowalniając przyspieszone starzenie się organizmu.
Nasiona sezamu, wskutek wysokiej zawartości kwasu oleinowego, obniżają ponadto poziom złego cholesterolu przy jednoczesnym wzroście frakcji cholesterolu HDL, znanego też jako dobry, dzięki czemu obniżają one ryzyko rozwoju choroby wieńcowej i zapobiegają udarowi mózgu.
Nasiona sezamu, w związku z bogatym udziałem błonnika, jakim się odznaczają, wpływają pozytywnie na zdrowie układu pokarmowego i poprawiają pracę jelit, przeciwdziałając takim dolegliwościom, jak zaparcia i trudności z wypróżnianiem.
- sezam doskonale sprawdza się jako wartościowa posypka np. sałatek lub domowego chleba;
- z sezamu otrzymuje się znaną w krajach azjatyckich pastę Tahini, którą można przyrządzić samodzielnie w domu, prażąc nasiona sezamu i je mieląc;
- z sezamu możemy również przygotować gomasio - połączenie zmielonych nasion sezamu i soli, które służą jako zdrowa, ograniczająca spożycie soli kuchennej przyprawa;
- sezam możemy również spożywać z ulubionymi daniami, jak makaron, owoce morza czy gotowane warzywa.