CZY WIESZ, ŻE…
  • Len zwyczajny, z którego pozyskiwane jest siemię, jest uważany za jedną z najstarszych roślin uprawnych?
  • Nasiona lnu były znajdowane w egipskich grobowcach władców?
  • Siemię lniane może chronić przed rakiem piersi?
  • Nasiona lnu wykazują działanie odmładzające, wskutek wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, jak witamina E?
  • Łacińska nazwa lnu oznacza “najpożyteczniejszy”?

SIEMIĘ LNIANE - CO TO JEST?

Siemię lniane to w istocie nasiona lnu zwyczajnego, które charakteryzuje brązowa barwa i zdolność wiązania dużych ilości wody, która sprawia, że ziarna pęcznieją i wydzielają śluz. Niedoceniane przez wielu, siemię lniane odznacza się wysoką wartością odżywczą oraz wykazuje szereg właściwości o charakterze prozdrowotnym, które były znane ludzkości już niegdyś, setki lat temu w Egipcie, Babilonie i Chinach. Dziś produkt ten jest ogólnodostępny, zaś dostać go możemy w większości sklepów spożywczych i ze zdrową żywnością, i zalicza się go do elitarnej grupy żywnościowej “superfoods”. O wysokiej wartości odżywczej, którą odznacza się siemię, decyduje bogactwo lignanów, błonnika oraz kwasów tłuszczowych z grupy omega, które wykazują pozytywny wpływ na zdrowie. Poza nimi, siemię zawiera także kwas ALA, minerały, jak wapń, potas, żelazo oraz magnez, i witaminy, a wśród nich witaminy z grupy B i witaminy E i K.

SIEMIĘ LNIANE - ZASTOSOWANIE

Siemię, dzięki wysokiej zawartości błonnika rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego, zapewnia uczucie sytości na długo po spożyciu, jak również obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi. Dodatkowo, błonnik nierozpuszczalny, dzięki zdolności wiązania dużych ilości wody, wpływa na zwiększenie mas kałowych i ułatwia ich wydalanie, a także poprawia pracę jelit, zapobiegając zaparciom. By jednak tak się stało, wymagane jest przyjmowanie dużych ilości płynów, gdyż spożyte bez nich siemię wywoła efekt odwrotny do oczekiwanego i nasili problem zaparć.

Obecne w siemieniu lignany - roślinne związki bioaktywne, wykazują pozytywny wpływ na układ krążenia i zapobiegają jego schorzeniom, ograniczając ryzyko rozwoju takich chorób, jak miażdżyca. Ponadto, wpływają one korzystnie na pracę układu hormonalnego, w związku z czym są one polecane kobietom w okresie menopauzy, i mogą ograniczać ryzyko rozwoju chorób zależnych od hormonów, jak rak jajnika.

Siemię, stanowiąc bogate źródło kwasów tłuszczowych omega 3, wspiera dodatkowo układ krążenia, wpływa na zmniejszenie stanów zapalnych i prawidłową pracę mózgu, oraz obniża ryzyko rozwoju zmian miażdżycowych i zakrzepów. Dodatkowo, kwasy omega, w związku z dużym wpływem na pracę umysłu, zwiększają zakres zdolności intelektualnych jednostki, jak również poprawiają pamięć i koncentracją, przez co są szczególnie polecane w diecie osób intensywnie pracujących umysłowo i uczących się, jak studenci.

Pozostałymi właściwościami siemienia lnianego są również: pozytywny wpływ na stan skóry i włosów, przeciwdziałanie objawom klimakterium, jak uderzenia gorąca, oraz wsparcie w odchudzaniu dzięki ograniczaniu chęci podjadania.

STOSOWANIE:
  • siemię lniane stanowi doskonały dodatek do dań np. sałatek i kanapek;
  • siemię lniane możemy wykorzystać do upieczenia domowego chleba;
  • siemię lniane znakomicie sprawdza się jako element panierek np. do mięsa;
  • siemię lniane możemy z powodzeniem wykorzystywać jako dodatek do wypieków.

Sprawdź nasze przepisy

3 czerwca 2019

Pikantne Konjac Noodle po tajsku

Wartość energetyczna: 240 kcal Składniki na dressing: tarty imbir – 1 łyżka brązowy cukier – 1 łyżka ostry sos tajski – 1,5 łyżki sos sojowy o […]
27 maja 2019

Dietetyczna sałatka ryżowa po meksykańsku

Wartość energetyczna: 198 kcal Składniki na dressing: olej z awokado – 1 łyżka stołowa syrop klonowy – 1 łyżka stołowa ocet ryżowy – 1 łyżka stołowa […]
7 grudnia 2018

Ciasteczka owsiane z orzechami i siemieniem lnianym