
- Len zwyczajny, z którego pozyskiwane jest siemię, jest uważany za jedną z najstarszych roślin uprawnych?
- Nasiona lnu były znajdowane w egipskich grobowcach władców?
- Siemię lniane może chronić przed rakiem piersi?
- Nasiona lnu wykazują działanie odmładzające, wskutek wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, jak witamina E?
- Łacińska nazwa lnu oznacza “najpożyteczniejszy”?
SIEMIĘ LNIANE - CO TO JEST?
Siemię lniane to w istocie nasiona lnu zwyczajnego, które charakteryzuje brązowa barwa i zdolność wiązania dużych ilości wody, która sprawia, że ziarna pęcznieją i wydzielają śluz. Niedoceniane przez wielu, siemię lniane odznacza się wysoką wartością odżywczą oraz wykazuje szereg właściwości o charakterze prozdrowotnym, które były znane ludzkości już niegdyś, setki lat temu w Egipcie, Babilonie i Chinach. Dziś produkt ten jest ogólnodostępny, zaś dostać go możemy w większości sklepów spożywczych i ze zdrową żywnością, i zalicza się go do elitarnej grupy żywnościowej “superfoods”. O wysokiej wartości odżywczej, którą odznacza się siemię, decyduje bogactwo lignanów, błonnika oraz kwasów tłuszczowych z grupy omega, które wykazują pozytywny wpływ na zdrowie. Poza nimi, siemię zawiera także kwas ALA, minerały, jak wapń, potas, żelazo oraz magnez, i witaminy, a wśród nich witaminy z grupy B i witaminy E i K.
SIEMIĘ LNIANE - ZASTOSOWANIE
Siemię, dzięki wysokiej zawartości błonnika rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego, zapewnia uczucie sytości na długo po spożyciu, jak również obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi. Dodatkowo, błonnik nierozpuszczalny, dzięki zdolności wiązania dużych ilości wody, wpływa na zwiększenie mas kałowych i ułatwia ich wydalanie, a także poprawia pracę jelit, zapobiegając zaparciom. By jednak tak się stało, wymagane jest przyjmowanie dużych ilości płynów, gdyż spożyte bez nich siemię wywoła efekt odwrotny do oczekiwanego i nasili problem zaparć.
Obecne w siemieniu lignany - roślinne związki bioaktywne, wykazują pozytywny wpływ na układ krążenia i zapobiegają jego schorzeniom, ograniczając ryzyko rozwoju takich chorób, jak miażdżyca. Ponadto, wpływają one korzystnie na pracę układu hormonalnego, w związku z czym są one polecane kobietom w okresie menopauzy, i mogą ograniczać ryzyko rozwoju chorób zależnych od hormonów, jak rak jajnika.
Siemię, stanowiąc bogate źródło kwasów tłuszczowych omega 3, wspiera dodatkowo układ krążenia, wpływa na zmniejszenie stanów zapalnych i prawidłową pracę mózgu, oraz obniża ryzyko rozwoju zmian miażdżycowych i zakrzepów. Dodatkowo, kwasy omega, w związku z dużym wpływem na pracę umysłu, zwiększają zakres zdolności intelektualnych jednostki, jak również poprawiają pamięć i koncentracją, przez co są szczególnie polecane w diecie osób intensywnie pracujących umysłowo i uczących się, jak studenci.
Pozostałymi właściwościami siemienia lnianego są również: pozytywny wpływ na stan skóry i włosów, przeciwdziałanie objawom klimakterium, jak uderzenia gorąca, oraz wsparcie w odchudzaniu dzięki ograniczaniu chęci podjadania.
- siemię lniane stanowi doskonały dodatek do dań np. sałatek i kanapek;
- siemię lniane możemy wykorzystać do upieczenia domowego chleba;
- siemię lniane znakomicie sprawdza się jako element panierek np. do mięsa;
- siemię lniane możemy z powodzeniem wykorzystywać jako dodatek do wypieków.