CZY WIESZ, ŻE…
  • Z suszonych moreli możemy własnoręcznie przygotować odżywczą maskę do twarzy - owoce wystarczy jedynie namoczyć w ciepłym mleku, zblendować i nałożyć na twarz?
  • Morele trafiły na nasz kontynent dzięki arabskim ogrodnikom?
  • Drzewa morelowe długi czas traktowane były jako forma ozdoby, zaś do ich owoców podchodzono nieufnie?
  • Morele wykorzystywane są także do produkcji kosmetyków (kremów, perfum, peelingów itp.)?

SUSZONE MORELE - CZYM SĄ?

Morele, zaliczane do owoców pestkowych, są jednymi z najbardziej popularnych na świecie, i w związku ze stosunkowo łatwą uprawą drzew morelowych, które są odporne na mróz, można je bez problemu dostać każdego roku w okresie letnim, gdyż czas kwitnienia rośliny przypada na przełom lutego i marca. Niestety, świeże morele szybko ulegają gniciu, przez co opracowano sposób ich konserwacji - suszenie, dzięki któremu owoce te są wciąż dobre i smaczne, i nie psują się tak szybko.

Suszone morele, ze względu na swój słodki smak, są doskonałą alternatywą dla słodyczy, i mogą pomóc w okresie ograniczania cukierków i czekoladek. Dodatkowo, są one nie tylko znakomitą przekąską, lecz stanowią również wartościowy dodatek do dań - zarówno tych słodkich, jak i słonych, i wypieków. Morele, w związku z bogatą zawartością, która obejmuje udział takich mikroelementów, jak żelazo, wapń, fosfor i potas, oraz witaminy A, C, E i B, są rekomendowane przez specjalistów w zakresie żywienia, którzy przekonują, by spożywać 10 suszonych morel każdego dnia.

SUSZONE MORELE - ZASTOSOWANIE

Suszone morele, w związku z wysoką zawartością witaminy A, jaką się cechują, skutecznie ograniczają tworzenie się komórek nowotworowych oraz wpływają korzystnie na wzrok i poprawę widzenia. Dodatkowo, wspomagają one usuwanie nadmiaru wody z organizmu, zapobiegają powstawaniu kamieni na nerkach, oraz wpływają pozytywnie na stan i wygląd naszej skóry, przeciwdziałając jej starzeniu się i wspomagając walkę z trądzikiem.

Systematyczne sięganie po suszone morele wpływa dobroczynnie na stan zdrowia serca i pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Dodatkowo, ogranicza ono również ryzyko rozwoju chorób oczu i anemii, oraz, wskutek wysokiej zawartości w omawianych owocach wapnia, wspiera też prawidłowy proces mineralizacji kości i zapobiega osteoporozie; z tego względu owoce te są szczególnie zalecane w diecie osób starszych i kobiet po menopauzie.

Suszone morele, z uwagi na dużą liczbę pierwiastków zasadotwórczych, są doskonałym remedium w stanach zakwaszenia organizmu, które ma miejsce m.in. po wysiłku fizycznym, i przy nadkwaśności żołądka. Dodatkowo, owoce te, w związku z odpowiednią strukturą obecnych w nich cukrów, są też rekomendowane cukrzykom jako jedne z niewielu owoców, po które ci mogą sięgać, i stanowią znakomity zamiennik tradycyjnych słodyczy.

STOSOWANIE:
  • suszone morele stanowią doskonałą przekąskę, po którą z powodzeniem możemy sięgać pomiędzy posiłkami;
  • owoce te znakomicie komponują się zarówno z daniami słonymi, jak i słodkimi, i często wykorzystuje się do przygotowania farszu;
  • z suszonych moreli możemy przyrządzać smaczne konfitury, robić dżemy, a także stosować je jako bazę do likierów i nalewek;

Sprawdź nasze przepisy

3 czerwca 2019

Pikantne Konjac Noodle po tajsku

Wartość energetyczna: 240 kcal Składniki na dressing: tarty imbir – 1 łyżka brązowy cukier – 1 łyżka ostry sos tajski – 1,5 łyżki sos sojowy o […]
27 maja 2019

Dietetyczna sałatka ryżowa po meksykańsku

Wartość energetyczna: 198 kcal Składniki na dressing: olej z awokado – 1 łyżka stołowa syrop klonowy – 1 łyżka stołowa ocet ryżowy – 1 łyżka stołowa […]
7 grudnia 2018

Ciasteczka owsiane z orzechami i siemieniem lnianym