
Domowa zupa jarzynowa z liśćmi kalarepy i komosą ryżową
2 lipca 2018
Domowa zupa jarzynowa z liśćmi kalarepy i komosą ryżową
2 lipca 2018
Prezentowana propozycja ciasta czekoladowego jest dietetyczna - słodycz zapewniają mu głównie daktyle oraz konfitura własnej produkcji. Warto wypróbować te bajeczne połączenie gorzkiej czekolady i wiśni w wersji light! Ciasto z fasoli zachwyciło już nie jedno podniebienie!
Składniki:
- 2 puszki fasoli konserwowej 800 g w zalewie (480 bez zalewy) lub 480 g ugotowanej fasoli
- 100 g suszonych świeżych (mokrych, lepkich, nie suchych) daktyli
- 4 jajka
- 20 ggorzkiegokakao
- 330 g jogurtu gęstego
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 16 g cukru wanilinowego (opcjonalnie)
- 2 łyżki cukru/ksylitolu (opcjonalnie)
- tłuszcz oraz bułka tarta albo kasza manna do wysmarowania blachy
Wierzchnia warstwa:
- konfitura wiśniowa
- 100 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
- Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka wkładamy do miski i dodajemy do nich odsączoną fasolę, pokrojone w kostkę daktyle, kakao, jogurt, ksylitol (cukier) oraz sodę. Całość blendujemy.
- Ubijamy białka na sztywna pianę. Następnie powoli przekładamy je do kakaowej masy, delikatnie mieszając.
- Okrągła blachę o średnicy około 24-28 cm smarujemy tłuszczem i obsypujemy kaszą manną lub bułką tartą. Wylewamy masę na blachę i wygładzamy nożem.
- Piekarnikrozgrzewamy do 180 stopnigóra-dół. Całość wkładamy do piekarnikaipieczemyprzezokoło 50-60 minut.
- Niesprawdzamydrewnianympatyczkiempoziomujegowypieczenia, ponieważ ciastozawszebędzienamsię do niegoprzyklejało, zewzględunamokrą konsystencję. Ważne jest, by góra była ładnieprzypieczona.
- Po godzinie wyciągamy ciasto z piekarnika. Czekamy aż wystygnie (nie martwmy się, jeśli nam "usiądzie"). O zakalcu nie ma mowy, z powodu braku mąki i produktów, które miałyby nam zepsuć ciasto.
- Po wystygnięciu na wierzch ciasta wylewamy konfiturę.
- W garnku roztapiamy gorzką czekoladę, wylewamy na warstwę z konfiturą i czekamy aż całość zastygnie.
- Po 30 minutach możemy się rozkoszować pysznym, zdrowym deserem!
