Czekoladowe ciasto z fasoli z daktylami i wiśniami

Domowa zupa jarzynowa z liśćmi kalarepy i komosą ryżową
2 lipca 2018

Prezentowana propozycja ciasta czekoladowego jest dietetyczna - słodycz zapewniają mu głównie daktyle oraz konfitura własnej produkcji. Warto wypróbować te bajeczne połączenie gorzkiej czekolady i wiśni w wersji light! Ciasto z fasoli zachwyciło już nie jedno podniebienie!

Składniki:
  • 2 puszki fasoli konserwowej 800 g w zalewie (480 bez zalewy) lub 480 g ugotowanej fasoli
  • 100 g  suszonych świeżych (mokrych, lepkich, nie suchych) daktyli
  • 4 jajka
  • 20 ggorzkiegokakao
  • 330 g jogurtu gęstego
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 16 g cukru wanilinowego (opcjonalnie)
  • 2 łyżki cukru/ksylitolu (opcjonalnie)
  • tłuszcz oraz bułka tarta albo kasza manna do wysmarowania blachy
Wierzchnia warstwa:
  • konfitura wiśniowa
  • 100 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
  1. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka wkładamy do miski i dodajemy do nich odsączoną fasolę, pokrojone w kostkę daktyle, kakao, jogurt, ksylitol (cukier) oraz sodę. Całość blendujemy.
  2. Ubijamy białka na sztywna pianę. Następnie powoli przekładamy je do kakaowej masy, delikatnie mieszając.
  3. Okrągła blachę o średnicy około 24-28 cm smarujemy tłuszczem i obsypujemy kaszą manną lub bułką tartą. Wylewamy masę na blachę i wygładzamy nożem.
  4. Piekarnikrozgrzewamy do 180 stopnigóra-dół. Całość wkładamy do piekarnikaipieczemyprzezokoło 50-60 minut.
  5. Niesprawdzamydrewnianympatyczkiempoziomujegowypieczenia, ponieważ ciastozawszebędzienamsię do niegoprzyklejało, zewzględunamokrą konsystencję. Ważne jest, by góra była ładnieprzypieczona.
  6. Po godzinie wyciągamy ciasto z piekarnika. Czekamy aż wystygnie (nie martwmy się, jeśli nam "usiądzie"). O zakalcu nie ma mowy, z powodu braku mąki i produktów, które miałyby nam zepsuć ciasto.
  7. Po wystygnięciu na wierzch ciasta wylewamy konfiturę.
  8. W garnku roztapiamy gorzką czekoladę, wylewamy na warstwę z konfiturą i czekamy aż całość zastygnie.
  9. Po 30 minutach możemy się rozkoszować pysznym, zdrowym deserem!