Makaron sojowy w sosie pomidorowym z papryką i bazylią

Pomidorówka (zupa pomidorowa) z suszonymi pomidorami
21 sierpnia 2018
Makaron Konjac – zero kalorii = zero wyrzutów sumienia?
29 października 2018

Wiecie, że makaron sojowy jest warzywem? Nadaje się do gotowania i smażenia! Jeśli jednak wolicie typowo włoskie dania, śmiało możecie zastąpić sojowe “włosy” - w kulturze koreańskiej uznawane za symbol długowieczności i nieskończoności - innym makaronem. Pomidory są teraz najsmaczniejsze i jest ich sporo, także... korzystajmy z letnich dobrodziejstw!

Składniki:
  • 150 g makaronu sojowego
  • 4-5 szt. średniej wielkości pomidorów (lub 1 puszka pomidorów)
  • pół dużej papryki czerwonej
  • pół średniej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki przypraw włoskich (w zależności od preferencji oraz typ posiadanej przez nas przyprawy, ilość możemy zwiększyć lub zmniejszyć)
  • 10 listków świeżej bazylii
  • sok z cytryny (dodanie go jest zależne od słodkości i kwaskowatości pomidorów)
  • masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia
  • sól, pieprz, chilli do smaku
  • 10 sztuk oliwek
  • parmezan lub inny ser do posypania (wg preferencji)
Przygotowanie:
  1. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Ja gotowałam 8 minut z odrobiną soli.
  2. Na patelnię wrzucamy tłuszcz, pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz paprykę. Smażymy. Po 5 minutach dorzucamy drobno posiekany czosnek.
  3. Gdy papryka zmięknie, dorzucamy pomidory w postaci kostek. Całość smażymy jeszcze parę minut na małym ogniu, do czasu aż pomidory puszczą sok.
  4. Na minutę przed zakończeniem “operacji” wrzucamy posiekaną bazylię oraz przyprawy do smaku (włoskie, sól, pieprz, chilli). Jeśli pomidory są zbyt słodkie, wlewamy odrobinę soku z cytryny (ja dodałam jedną łyżkę). Koniec smażenia!
  5. Siekamy oliwki i mieszamy z sosem. Całość wylewamy na makaron.
  6. I gotowe!