
Pomidorówka (zupa pomidorowa) z suszonymi pomidorami
21 sierpnia 2018
Makaron Konjac – zero kalorii = zero wyrzutów sumienia?
29 października 2018
Pomidorówka (zupa pomidorowa) z suszonymi pomidorami
21 sierpnia 2018
Makaron Konjac – zero kalorii = zero wyrzutów sumienia?
29 października 2018
Wiecie, że makaron sojowy jest warzywem? Nadaje się do gotowania i smażenia! Jeśli jednak wolicie typowo włoskie dania, śmiało możecie zastąpić sojowe “włosy” - w kulturze koreańskiej uznawane za symbol długowieczności i nieskończoności - innym makaronem. Pomidory są teraz najsmaczniejsze i jest ich sporo, także... korzystajmy z letnich dobrodziejstw!
Składniki:
- 150 g makaronu sojowego
- 4-5 szt. średniej wielkości pomidorów (lub 1 puszka pomidorów)
- pół dużej papryki czerwonej
- pół średniej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki przypraw włoskich (w zależności od preferencji oraz typ posiadanej przez nas przyprawy, ilość możemy zwiększyć lub zmniejszyć)
- 10 listków świeżej bazylii
- sok z cytryny (dodanie go jest zależne od słodkości i kwaskowatości pomidorów)
- masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia
- sól, pieprz, chilli do smaku
- 10 sztuk oliwek
- parmezan lub inny ser do posypania (wg preferencji)
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Ja gotowałam 8 minut z odrobiną soli.
- Na patelnię wrzucamy tłuszcz, pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz paprykę. Smażymy. Po 5 minutach dorzucamy drobno posiekany czosnek.
- Gdy papryka zmięknie, dorzucamy pomidory w postaci kostek. Całość smażymy jeszcze parę minut na małym ogniu, do czasu aż pomidory puszczą sok.
- Na minutę przed zakończeniem “operacji” wrzucamy posiekaną bazylię oraz przyprawy do smaku (włoskie, sól, pieprz, chilli). Jeśli pomidory są zbyt słodkie, wlewamy odrobinę soku z cytryny (ja dodałam jedną łyżkę). Koniec smażenia!
- Siekamy oliwki i mieszamy z sosem. Całość wylewamy na makaron.
- I gotowe!
