Pomidorówka (zupa pomidorowa) z suszonymi pomidorami

Frytki z selera i pietruszki z ostrym dipem pomidorowym
20 sierpnia 2018
Makaron sojowy w sosie pomidorowym z papryką i bazylią
23 sierpnia 2018

Lato wiąże się z wysypem rumieniących się na silnie czerwono, okrąglutkich pomidorów. Przyznam, że nie przepadam za nimi w surowej wersji. Znacznie bardziej w tej formie wolę pałaszować Pana Ogórka. Jednak… kremy, zupy, sosy… Och! Niebo w gębie. Ponadto, pomidory poddane obróbce termicznej ulegają “wzbogaceniu”. Wzrasta zawartość likopenu - naturalnego antyoksydantu, który jest odpowiedzialny za zmniejszenie ryzyka zachorowania na nowotwory oraz na choroby serca.

Składniki:
  • 0,8 l bulionu
  • 1 kg pomidorów
  • 1 średnia cebula
  • masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia

  • Przyprawy do smaku:
  • sól himalajska
  • pieprz
  • suszone pomidory w formie przyprawy, drobno posiekane
  • inne przyprawy
  • ksylitol (jeśli pomidory okażą się zbyt kwaśne)
Przygotowanie:
  1. Pomidory parzymy wrzątkiem, by łatwiej było nam usunąć z nich skórkę.
  2. Następnie delikatnie odrywamy skórkę i kroimy pomidory na ćwiartki.
  3. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  4. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy cebulkę. Smażymy ją na małym ogniu kilka minut, do czasu aż się zarumieni.
  5. Na patelnię wrzucamy pomidory i smażymy przez około 20 minut na niewielkim ogniu. Pod koniec smażenia dodajemy przyprawy. Warto użyć suszonych pomidorów, ze względu na ich niepowtarzalny i bogaty smak.
  6. Powstały przecier przelewamy do wysokiego naczynia i blendujemy.
  7. Gotowy bulion zagotowujemy i dodajemy do niego przecier.
  8. Całość doprowadzamy do wrzenia i możemy rozkoszować się wyjątkową pomidorówką!
  9. Wedle preferencji zupę pomidorową serwujemy z makaronem lub ryżem. Jeszcze pyszniejsza, choć mniej zdrowa będzie ze śmietaną lub śmietanką. W wersji zdrowej rezygnujemy ze śmietany i podajemy ją z makaronem konjac