
Frytki z selera i pietruszki z ostrym dipem pomidorowym
20 sierpnia 2018
Makaron sojowy w sosie pomidorowym z papryką i bazylią
23 sierpnia 2018
Frytki z selera i pietruszki z ostrym dipem pomidorowym
20 sierpnia 2018
Makaron sojowy w sosie pomidorowym z papryką i bazylią
23 sierpnia 2018
Lato wiąże się z wysypem rumieniących się na silnie czerwono, okrąglutkich pomidorów. Przyznam, że nie przepadam za nimi w surowej wersji. Znacznie bardziej w tej formie wolę pałaszować Pana Ogórka. Jednak… kremy, zupy, sosy… Och! Niebo w gębie. Ponadto, pomidory poddane obróbce termicznej ulegają “wzbogaceniu”. Wzrasta zawartość likopenu - naturalnego antyoksydantu, który jest odpowiedzialny za zmniejszenie ryzyka zachorowania na nowotwory oraz na choroby serca.
Składniki:
- 0,8 l bulionu
- 1 kg pomidorów
- 1 średnia cebula
- masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia
- Przyprawy do smaku:
- sól himalajska
- pieprz
- suszone pomidory w formie przyprawy, drobno posiekane
- inne przyprawy
- ksylitol (jeśli pomidory okażą się zbyt kwaśne)
Przygotowanie:
- Pomidory parzymy wrzątkiem, by łatwiej było nam usunąć z nich skórkę.
- Następnie delikatnie odrywamy skórkę i kroimy pomidory na ćwiartki.
- Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy cebulkę. Smażymy ją na małym ogniu kilka minut, do czasu aż się zarumieni.
- Na patelnię wrzucamy pomidory i smażymy przez około 20 minut na niewielkim ogniu. Pod koniec smażenia dodajemy przyprawy. Warto użyć suszonych pomidorów, ze względu na ich niepowtarzalny i bogaty smak.
- Powstały przecier przelewamy do wysokiego naczynia i blendujemy.
- Gotowy bulion zagotowujemy i dodajemy do niego przecier.
- Całość doprowadzamy do wrzenia i możemy rozkoszować się wyjątkową pomidorówką!
- Wedle preferencji zupę pomidorową serwujemy z makaronem lub ryżem. Jeszcze pyszniejsza, choć mniej zdrowa będzie ze śmietaną lub śmietanką. W wersji zdrowej rezygnujemy ze śmietany i podajemy ją z makaronem konjac
