Frytki z selera i pietruszki z ostrym dipem pomidorowym

Czas na zielone koktajle – idealne na lato
20 sierpnia 2018
Pomidorówka (zupa pomidorowa) z suszonymi pomidorami
21 sierpnia 2018

Z całego serca polecam tę zdrową alternatywę frytek. Same warzywa i przyprawy. Idealne danie na czas diet oczyszczających. Ta opcja naprawdę może nas zaskoczyć swoim smakiem.

Składniki:
  • 3 średnie pietruszki
  • 1 duży seler
  • oregano
  • sól himalajska
  • papryka słodka
  • papryka wędzona
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta kurkumy (opcjonalnie)

  • Dip pomidorowy
  • 4 średnie pomidory
  • 3 suszone pomidorowy
  • sól himalajska
  • pieprz
  • chilii
  • bazylia
  • czosnek niedźwiedzi
Przygotowanie:
    Frytki z selera i pietruszki - przygotowanie
  1. Seler i pietruszki obieramy i kroimy na cienkie plasterki.
  2. Warzywa wrzucamy do miski i dodajemy do nich przyprawy oraz czosnek przeciśnięty wcześniej przez praskę.
  3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (góra-dół). Blachę wykładamy papierem do pieczenia i równomiernie rozkładamy na niej warzywa. Pieczemy przez 20-30 minut.
    Ostry dip pomidorowy - przygotowanie
  1. Obieramy 4 średniej wielkości pomidory i smażymy na patelni. Nie zapominajmy o ciągłym mieszaniu. Po 5 minutach dodajemy pokrojone bardzo drobno suszone pomidory.
  2. Dodajemy przyprawy, nie przesadzając z ilością czosnku niedźwiedziego i chilli.
  3. Całość wysmażamy. Następnie przelewamy do wysokiego naczynia i całość blendujemy.