Z całego serca polecam tę zdrową alternatywę frytek. Same warzywa i przyprawy. Idealne danie na czas diet oczyszczających. Ta opcja naprawdę może nas zaskoczyć swoim smakiem.
Składniki:
3 średnie pietruszki
1 duży seler
oregano
sól himalajska
papryka słodka
papryka wędzona
2 ząbki czosnku
szczypta kurkumy (opcjonalnie)
Dip pomidorowy
4 średnie pomidory
3 suszone pomidorowy
sól himalajska
pieprz
chilii
bazylia
czosnek niedźwiedzi
Przygotowanie:
Frytki z selera i pietruszki - przygotowanie
Seler i pietruszki obieramy i kroimy na cienkie plasterki.
Warzywa wrzucamy do miski i dodajemy do nich przyprawy oraz czosnek przeciśnięty wcześniej przez praskę.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (góra-dół). Blachę wykładamy papierem do pieczenia i równomiernie rozkładamy na niej warzywa. Pieczemy przez 20-30 minut.
Ostry dip pomidorowy - przygotowanie
Obieramy 4 średniej wielkości pomidory i smażymy na patelni. Nie zapominajmy o ciągłym mieszaniu. Po 5 minutach dodajemy pokrojone bardzo drobno suszone pomidory.
Dodajemy przyprawy, nie przesadzając z ilością czosnku niedźwiedziego i chilli.
Całość wysmażamy. Następnie przelewamy do wysokiego naczynia i całość blendujemy.