Czas na zielone koktajle – idealne na lato

Wyciśnij z pomidora wszystko, co cenne. Pomidor dobry na wszystko!
16 sierpnia 2018
Frytki z selera i pietruszki z ostrym dipem pomidorowym
20 sierpnia 2018

Moda na zielone koktajle ogarnęła cały świat. Narodziła się w Kalifornii, gdzie ludzie wciąż szukają nowych metod na odkrycie tajemnicy młodości. Zblendowane zielone owoce i warzywa są wszystkim, co natura ma nam do zaoferowania najlepszego - chlorofil, żelazo, fosfor, magnez, potas, witaminy i białka! Dziś przedstawiam Wam 10 sprawdzonych zielonych zestawień koktajlowych.

Co warto wiedzieć wprowadzając zielonej koktajle do naszej codziennej diety?


1. Optymalne proporcje to 60% owoców + 40% zielonych warzyw. Z czasem odwróć kolejność na korzyść warzyw.
2. Warto łączyć zielonolistne warzywa (szpinak, sałatka, jarmuż, pietruszka, seler, rukola) z owocami i wodą.
3. Z owoców najlepiej wybierz te o aksamitnej konsystencji np. awokado, banan, mango.
4. Dobieraj składniki zgodnie ze swoimi preferencjami smakowymi, ale również sezonowością poszczególnych warzyw i owoców. (link do artykułu dlaczego warto jeść sezonowo)
5. Do koktajli staraj się dodawać ziarna np. amarantusa, czy otręby.
6. Nie przesadzaj z ilością jabłek, ponieważ wtedy koktajl się pieni i nie wygląda zbyt apetycznie.
7. Do każdego dodaj łyżeczkę oleju (np. rzepakowego lub lnianego) lub oliwy, która przyśpieszy przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
8. Smak zielonego koktajlu polepszaj miodem, stewią, ksylitolem, imbirem, cytuną lub cynamonem.


Koktajl na obrzęki

1 awokado
3 jabłka
2 średniej wielkości ogórki gruntowe
natka pietruszki

Umyj dokładnie owoce i warzywa. Obierz awokado, wydrąż pestkę oraz pokrój na średniej wielkości kostkę. To samo zrób z jabłkiem oraz ogórkiem. Natkę pietruszki pokrój na mniejsze kawałki. Całość zblenduj.

Koktajl dodający energii

3 jabłka
2-3 garści szpinaku
1/3 sałaty głowiastej
2 łodygi selera
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka oleju lnianego
do posłodzenia (opcjonalnie) - miód, ksylitol lub stewia

Jabłka obierz, usuwając z nich gniazda nasienne. Sałatę, szpinak oraz łodygę selera pokrój. Dodaj sok z cytryny, olej oraz miód do posłodzenia. Całość zmiksuj.

Koktajl relaksujący

garść liści buraków
1 melon
1 grejpfrut
woda
do posłodzenia (opcjonalnie) - miód, ksylitol lub stewia

Botwinkę pokrój na mniejsze kawałki. Melon oraz grejpfrut obierz i pokrój w kostkę. Całość zmiksuj lub wyciśnij. Jeśli koktajl będzie zbyt “zbity” możesz dodać wody.

Koktajl nawadniający

4 ogórki gruntowe
2 jabłka
2 cytryny
imbir o dł. 1,5 cm
do posłodzenia (opcjonalnie) - miód, ksylitol lub stewia
Wszystko obierz, pokrój, zmiksuj lub wyciśnij.

Koktajl dla urody

¾ szklanki wody mineralnej
2 łodygi selera
pęczek natki pietruszki
2 kiwi
1 gruszka
sok z ½ limonki
do posłodzenia (opcjonalnie) - miód, ksylitol lub stewia

Kiwi oraz gruszkę obierz i pokrój. Pietruszkę i seler umyj, usuń najgrubsze łodygi i pokrój. Dodaj sok z limonki. Zalej wodą, ewentualnie dodaj trochę słodyczy i zmiksuj.

Koktajl na detoks

2 małe awokado
4 łodygi selera naciowego
3 średniej wielkości gruszki
1 cytryna

Seler pokrój, gruszki i awokado obierz i pokrój, usuwając pestki, cytrynę obierz i pokrój. Wszystko zmiksuj lub wyciśnij.

Koktajl wzmacniający odporność

1 dojrzałe awokado
1 jabłko antonówka
1 limonka
3 kiwi
3-4 liście jarmużu
2 garście roszponki

Awokado przekrój i wyjmij miąższ. Jarmuż pokrój, kiwi, jabłko i limonkę obierz i pokój. Roszponkę umyj. Wszystko zmiksuj lub wyciśnij.

Koktajl warzywny zmniejszający łaknienie

100 g jogurtu naturalnego
1 ogórek
2 garście szpinaku
2 łyżki nasion amarantusa
1 łyżeczka oleju lnianego
szczypta soli
Wszystko obierz, pokrój, zmiksuj lub wyciśnij.

Koktajl na złe samopoczucie

1 średniej wielkości miękkie jabłko
2 dojrzałe kiwi
1 szklanka wody mineralnej
1 łyżka oleju lnianego
1 łyżka miodu
1 łyżka otrębów owsianych

Jabłko oraz kiwi obierz. Dodaj miód, szklankę wody mineralnej, olej oraz otręby. Całość zmiksuj.

Koktajl dodający siły

1 szklanka szpinaku
1 szklanka wody
1/2 szklanki ananasa
1 gruszka
1 banan
Szpinak pokrój na drobno. Ananas, gruszkę i banana obierz. Owoce pokrój w kostkę i zmiksuj lub wyciśnij.