Żurawina

CZY WIESZ, ŻE…
  • Żurawina stanowi naturalny konserwant żywności przed patogenami odzwierzęcymi?
  • Żurawina, w związku ze swoimi właściwościami antybakteryjnymi, odświeża oddech?
  • Sok z żurawiny jest wykorzystywany do produkcji kosmetyków, a w tym kremów, mydeł, maści i kosmetyków do malowania?
  • Żurawina była stosowana niegdyś w medycynie ludowej, gdzie leczyła przeziębienia, zapobiegała zmęczeniu oraz wspierała osłabiony żołądek?

ŻURAWINA - CO TO JEST?

Żurawina, jeszcze do niedawna nazywana “cytryną dla biednych”, dziś jest zaliczana do grupy najzdrowszych owoców na świecie, i zaraz obok takich roślin, jak czosnek czy sosna, stanowi swoisty antybiotyk. Żurawina, wieloletnia roślina z rodziny wrzosowatych, wyglądem przypomina zwykły krzew, zaś uprawiać ją można nawet w ogrodzie. Kolor liść żurawiny jest zwykle ciemnozielony, podczas kiedy kwiaty rośliny odznaczają się białoróżowym kolorem; najcenniejszą częścią opisywanej krzewinki są jednak nie liście czy kwiaty, lecz owoce, które pojawiają się zwykle na początku września i są gotowe do zebrania jesienią i wczesną zimą.

ŻURAWINA - ZASTOSOWANIE

Żurawina, ze względu na swój wartościowy skład, który obejmuje udział takich związków, jak witaminy, a w tym bogactwo witaminy C, i minerały, zaś wśród nich wapń, potas, sód, fosfor, żelazo, jest rośliną o rozległym zastosowaniu i wykazuje silne właściwości lecznicze.

Żurawina, wskutek właściwości wypłukujących bakterie E. coli, jest obecnie stosowana jako środek łagodzący infekcje dróg moczowych, na które cierpi spory odsetek kobiet, mężczyźni na tę przypadłość chorują bowiem rzadziej, i odpowiadając za zmniejszenie przyczepności bakterii do ścianek dróg moczowych, zmniejsza ona także ogólną liczbę bakterii w moczu. W ten sposób żurawina wspiera leczenie infekcji dróg moczowych, jak również im zapobiega, przez co jest ona szczególnie polecana w diecie osób z zaburzeniami neurologicznymi, jak chorzy po udarze, oraz pacjentom z założonym cewnikiem, jako że osoby te są szczególnie narażone na wystąpienie opisywanej infekcji.

Regularnie spożywana, żurawina odznacza się także pozytywnym wpływem na stan zdrowia serca, i wskutek zawartym w niej flawonoidom, zapobiega ona tworzeniu się zakrzepów oraz działa rozszerzająco na naczynia krwionośne, przeciwdziałając w ten sposób ich zapychaniu się. Dodatkowo, roślina ta zapobiega także utlenianiu cholesterolu i obniża ryzyko rozwoju zmian miażdżycowych.

Liczne substancje czynne zawarte w żurawinie, poza właściwościami opisanymi powyżej, pomagają także chronić organizm przed wrzodami żołądka, i zapobiegając osadzaniu się bakterii na jego ściankach, zmniejszają ryzyko rozwoju choroby wrzodowej tego narządu.

STOSOWANIE:
  • ze świeżej żurawiny możemy przyrządzać odżywczy napój żurawinowy - w tym celu żurawinę należy dokładnie opłukać i zmiażdżyć, zaś powstałą w ten sposób pulpę zalać ¾ l ciepłej wody i odstawić na kilka godzin;
  • żurawina stanowi doskonały dodatek do dań mięsnych;
  • żurawinę możemy dodawać do ulubionych musli i jogurtów, a także wykorzystywać ją do wypieków;
  • żurawina stanowi znakomity dodatek do słodkich deserów;

Sprawdź nasze przepisy

23 sierpnia 2018

Makaron sojowy w sosie pomidorowym z papryką i bazylią

21 sierpnia 2018

Pomidorówka (zupa pomidorowa) z suszonymi pomidorami

20 sierpnia 2018

Frytki z selera i pietruszki z ostrym dipem pomidorowym