Ciasteczka owsiane z orzechami i siemieniem lnianym

Siemię lniane – właściwości, korzyści zdrowotne. Jak pić siemię lniane?
7 grudnia 2018

Ciasteczka owsiane to przekąska, którą przyrządzam w różnych wariacjach. Z wszystkim, co mam w danym momencie pod ręką. Można dodać orzechy ziemne, rodzynki, daktyle itp. Ważne, by zachować proporcję - 4 (płatki owsiane): 3 (bakalie).

Składniki:
  • 4 szklanki płatków owsianych
  • 2 szklanki orzechów włoskich LiteFood
  • 1 szklanka orzechów laskowych
  • 4 łyżeczki siemienia lnianego
  • 3 jajka
  • 6 łyżek miodu
Przygotowanie:
  1. Orzechy rozdrabniamy nożem na mniejsze kawałki.
  2. Płatki owsiane, orzechy i siemię wrzucamy do jednej miski. Dodajemy jajka oraz miód.
  3. Całość mieszamy.
  4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  5. Formujemy ciasteczka o średnicy ok. 6 cm.
  6. Piec nastawiamy na 160 stopni góra-dół.
  7. Po nagrzaniu, wstawiamy ciasteczka i pieczemy przez 15 minut, do czasu aż się zarumienią.
  8. Z podanej porcji wychodzi około 20 ciasteczek.