Ciasteczka owsiane to przekąska, którą przyrządzam w różnych wariacjach. Z wszystkim, co mam w danym momencie pod ręką. Można dodać orzechy ziemne, rodzynki, daktyle itp. Ważne, by zachować proporcję - 4 (płatki owsiane): 3 (bakalie).
Składniki:
4 szklanki płatków owsianych
2 szklanki orzechów włoskich LiteFood
1 szklanka orzechów laskowych
4 łyżeczki siemienia lnianego
3 jajka
6 łyżek miodu
Przygotowanie:
Orzechy rozdrabniamy nożem na mniejsze kawałki.
Płatki owsiane, orzechy i siemię wrzucamy do jednej miski. Dodajemy jajka oraz miód.
Całość mieszamy.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Formujemy ciasteczka o średnicy ok. 6 cm.
Piec nastawiamy na 160 stopni góra-dół.
Po nagrzaniu, wstawiamy ciasteczka i pieczemy przez 15 minut, do czasu aż się zarumienią.