Placuszki z kuskusu z masłem sezamowym

Czy geny powinny mieć wpływ na naszą dietę?
19 lipca 2018
Błonnik – właściwości, rodzaje oraz źródła błonnika
16 sierpnia 2018

Uwielbiam poranną kawę i śniadania na słodko! Budząc się, zawsze szukam w lodówce konfitur, maseł, a na półkach płatków owsianych, czy kasz lub innych składników do sporządzenia czegoś szybkiego, pysznego i słodkiego. Rano nie mamy zbyt wiele czasu na przyrządzanie śniadań, a mieszankę można śmiało przygotować wieczorem, by o poranku móc jedynie wyłożyć na patelnię uformowaną masę i usmażyć złociste, niewielkie placuszki.

Składniki:
  • 150 g kuskusu (waga przed ugotowaniem)
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 1 banan (lub inny owoc)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka miodu (lub więcej, w zależności od preferencji)
  • rodzynki (opcjonalnie)
  • 3-4 krople aromatu o smaku ciasteczka maślanego
  • olej kokosowy do smażenia
  • masło sezamowe
Przygotowanie:
  1. Kuskus sporządzamy według instrukcji na opakowaniu. Czekamy aż nieco ostygnie.
  2. Do kuskusu dodajemy pokrojone w drobną kostkę banany, mąkę, nasiona chia, wiórki kokosowe, jajko, rodzynki, aromat, sodę oraz miód. Całość mieszamy.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki z obu stron na delikatnym ogniu, do czasu aż się zarumienią.
  4. Podajemy z masłem sezamowym.