
Czy geny powinny mieć wpływ na naszą dietę?
19 lipca 2018
Wyciśnij z pomidora wszystko, co cenne. Pomidor dobry na wszystko!
16 sierpnia 2018
Czy geny powinny mieć wpływ na naszą dietę?
19 lipca 2018
Wyciśnij z pomidora wszystko, co cenne. Pomidor dobry na wszystko!
16 sierpnia 2018
Uwielbiam poranną kawę i śniadania na słodko! Budząc się, zawsze szukam w lodówce konfitur, maseł, a na półkach płatków owsianych, czy kasz lub innych składników do sporządzenia czegoś szybkiego, pysznego i słodkiego. Rano nie mamy zbyt wiele czasu na przyrządzanie śniadań, a mieszankę można śmiało przygotować wieczorem, by o poranku móc jedynie wyłożyć na patelnię uformowaną masę i usmażyć złociste, niewielkie placuszki.
Składniki:
- 150 g kuskusu (waga przed ugotowaniem)
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka nasion chia
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- 1 banan (lub inny owoc)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka miodu (lub więcej, w zależności od preferencji)
- rodzynki (opcjonalnie)
- 3-4 krople aromatu o smaku ciasteczka maślanego
- olej kokosowy do smażenia
- masło sezamowe
Przygotowanie:
- Kuskus sporządzamy według instrukcji na opakowaniu. Czekamy aż nieco ostygnie.
- Do kuskusu dodajemy pokrojone w drobną kostkę banany, mąkę, nasiona chia, wiórki kokosowe, jajko, rodzynki, aromat, sodę oraz miód. Całość mieszamy.
- Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki z obu stron na delikatnym ogniu, do czasu aż się zarumienią.
- Podajemy z masłem sezamowym.
