Zdrowe odżywianie wielu z nas kojarzy się z przechodzeniem na dietę i odchudzaniem, tymczasem prawda jest inna. Zdrowo się odżywiając, dbamy o to, aby serwowane przez nas produkty pochodziły z pewnych źródeł, zapewniamy sobie tylko właściwą ilość składników i kalorii w diecie, a także troszczymy się, by to, co trafia na nasz stół, trafiało również w nasze gusta.
Poniżej prezentujemy kilka powodów, dla których warto zacząć zdrowo się odżywiać, nie odchudzać, oraz korzyści, jakie z tego płyną.
Niestety, współcześnie większość z nas sięga po produkty bogate w niezdrowe tłuszcze zwierzęce, które znajdują się m.in. w daniach typu fast food, gdyż wydają nam się one smaczniejsze. Efekt takiego działania jest następujący – obniżona praca mózgu, a do tego podwyższone ciśnienie krwi i wysoki cholesterol, które są jedną z najczęstszych przyczyn zawału serca. Aby zadbać o właściwą podaż zdrowych tłuszczy, a także poprawić funkcjonowanie mózgu, zaleca się sięgać po tłuste ryby morskie (łosoś, makrela, sardynki itp.) oraz oleje roślinne i orzechy. Stanowią one naturalne źródło kwasów tłuszczowych omega-3 , których zastosowanie wpływa pozytywnie na pracę neuronów, a także zmniejsza ryzyko zawału serca.
Jeżeli przez pół życia borykasz się z problemami skórnymi typu trądzik, możesz być pewien, że częściowo (a czasem nawet całościowo) winę za to ponosi dieta. Sposób odżywiania ma wpływ na nasz wygląd, podobnie jak palenie papierosów czy spożywanie nadmiaru alkoholu. Z tego względu zadbaj o odpowiednią podaż naturalnych składników, jak zdrowe tłuszcze, i nie zapominaj o witaminach, gdyż tylko dobrze zbilansowana dieta pozwoli nam zatroszczyć się o młody wygląd i sprawi, że nasza cera nabierze blasku! W tym miejscu nie powinniśmy również zapominać o odpowiedniej ilości przyjmowanych w ciągu dnia płynów, jako że odwodniona skóra jest przesuszona, ziemista i niemiła w dotyku…
Problemy trawienne, takie jak zaparcia lub biegunki, są powiązane z naszą dietą. Celem poprawy perystaltyki jelit oraz regulacji czasu wypróżnień zaleca się spożywanie dużych ilości błonnika, który znajdziemy m.in. w owocach i warzywach. Odpowiednia ilości tego składnika w diecie umożliwi nie tylko częstsze wizyty w toalecie, ale też pomoże nam schudnąć! Jak to możliwe? Błonnik po spożyciu pęcznieje w żołądku, zapewniając uczucie sytości, co z kolei zmniejsza odczuwanie głodu i pomaga zredukować ilość spożywanego pokarmu. Dodatkowym atutem jest fakt, iż wpływa on także na zmniejszenie poziomu cukru we krwi oraz pomaga obniżyć zły cholesterol (LDL).
To niebywałe, lecz to, co nakładamy sobie na talerz, jest także tym, co wpływa na nasz wygląd i ogólne samopoczucie. Zawarte w białkach aminokwasy stanowią materiał budulcowy komórek i umożliwiają im układom właściwą pracę, co z kolei zmniejsza ryzyko depresji i poprawia zakres czynności intelektualnych organizmu. Oznacza to, że zdrowo się odżywiając, poprawiamy naszą kondycję psychiczną oraz budujemy odporność na czynniki stresogenne i utratę motywacji. Jeżeli więc właściwa praca mózgu oraz odporność na stres są naszym celem, warto bliżej przyjrzeć się naszej diecie i wprowadzić niezbędne zmiany.
Doskonałym tego przykładem są przedstawiciele państw azjatyckich, którzy spożywają duże ilości owoców morza, alg, ryżu oraz warzyw. Zgodnie z ich zasadą, posiłki powinny być jednocześnie niskokaloryczne i bogate w składniki mineralne i witaminy. Nie sposób ukryć, iż tak skomponowana dieta wpływa na długość życia. Niestety, nie ma badań jednoznacznie potwierdzających niektóre wnioski dietetyczne, w związku z czym ciężko o jedną skuteczną dietę, decydującą o długości życia. Mimo to, wiemy na pewno, że Azjaci, jak żaden inny naród, odznaczają się długowiecznością oraz dobrym zdrowiem. Wniosek jest zatem jeden. Lepsza jakość spożywanego pokarmu to najprostszy przepis na długie i dobre życie.
Podsumowując, zdrowa dieta to wiele korzyści, przede wszystkim dla zdrowia. Z tego powodu warto przeanalizować swój dotychczasowy sposób żywienia i zastanowić się, czy nie wymaga on odpowiednich korekt. Należy przy tym pamiętać, aby wszelkie zmiany wprowadzać etapami, powoli, i przyzwyczajać się do nich. Tylko wówczas uda nam się osiągnąć sukces i stosować wprowadzone modyfikacje cały czas, a nie tylko przez sezon. Powodzenia!