CZY WIESZ, ŻE…
  • Ugotowane w mleku, figi stanowią naturalny lek na ból gardła?
  • W wielu krajach figi uznawane są za naturalny afrodyzjak?
  • Figi stanowią symbol dobrobytu i płodności?
  • Biały osad, jaki czasem możemy dojrzeć na figach, to nie pleśń, jak błędnie zakłada większość, lecz skrystalizowany cukier, który świadczy o dobrej jakości owoców?
  • W Europie Południowej z fig wytwarza się wino nazywane winem figowym, stanowiące jeden z najstarszych napojów alkoholowych?

FIGI - CZYM SĄ?

Figi to egzotyczne owoce rosnące na drzewach figowych pochodzących z Azji Mniejszej, których szereg prozdrowotnych zastosowań warunkuje wysoka zawartość wielu cennych mikroelementów, w tym bogactwo minerałów, jak wapń, potas oraz magnez. Co więcej, najbardziej cenionymi w aspekcie zdrowia są figi suszone, które charakteryzuje szczególnie wysoki udział wartościowych pierwiastków, dzięki którym owoce te wspomagają układ pokarmowy, nerwowy i sercowo-naczyniowy.

FIGI - ZASTOSOWANIE

Suszone figi, spośród wszystkich znanych nam owoców, odznaczają się najwyższą zawartością wzmacniającego stan kości i zębów wapnia; szacuje się, że 100 g fig dostarcza go niemal tyle, co szklanka mleka, a zatem bardzo dużo. Dzięki temu, figi mogą zapobiegać osteoporozie i ograniczać ryzyko złamań kości, na które narażone są osoby starsze oraz cierpiące na niedobór witaminy D, małe dzieci, kobiety po menopauzie, a także nadużywający używek, jak tytoń i alkohol. Co więcej, owoce te, wskutek wysokiej zawartości błonnika, wspomagają pracę jelit, skutecznie zapobiegając nieprzyjemnym zaparciom, oraz chronią układ pokarmowy przed groźnymi schorzeniami, w tym także przed rakiem jelita grubego.

Suszone figi, wskutek wysokiej zawartości potasu, który zawierają, pomagają obniżać ciśnienie i udrażniają naczynia krwionośne, umożliwiając tym samym swobodny przepływ krwi. Dodatkowo, obecny w opisywanych owocach potas wspiera usuwanie nadmiaru sodu z organizmu, co dodatkowo obniża ciśnienie, i odpowiada za prawidłowe napięcie mięśni, w związku z czym jest on szczególnie rekomendowany w diecie osób chorych na nadciśnienie i sportowców. Ponadto, regularnie spożywane, figi pomagają obniżyć ryzyko rozwoju takich groźnych chorób, jak zawał serca czy miażdżyca; zjawisko to wiąże się bezpośrednio z dużą zawartością obecnego w figach błonnika; składnik ten bowiem obniża poziom cholesterolu we krwi.

Figi, dzięki bogatemu udziałowi innego pierwiastka - magnezu, stabilizują funkcjonowanie układu nerwowego i pracę mózgu, zwiększając dzięki temu zakres zdolności intelektualnych, jak nauka i zapamiętywanie, oraz zmniejszając drażliwość i zmęczenie. W związku z tym, owoce te są polecane także osobom znajdującym się pod wpływem dużego stresu, mającym problemy ze snem, a także pracującym umysłowo i uczącym się, jak uczniowie i studenci. Niestety, owoce te nie są rekomendowane osobom odchudzającym się, gdyż są one bardzo kaloryczne, ani cukrzykom, ze względu na średni indeks glikemiczny równy 40, w przypadku fig suszonych, i 35, jeśli sięgamy po surowy owoc.

STOSOWANIE:
  • figi suszone można stosować jako dodatek do potraw mięsnych i deserów, jak również sporządzać z nich konfitury i robić nalewki;
  • figi, w tym także te surowe, stanowią doskonałą przekąskę wyjadaną prosto z garści lub opakowania;
  • owoce te znakomicie komponują się w sałatkach z serami: kozim, pleśniowym i mozzarellą.

Sprawdź nasze przepisy

3 czerwca 2019

Pikantne Konjac Noodle po tajsku

Wartość energetyczna: 240 kcal Składniki na dressing: tarty imbir – 1 łyżka brązowy cukier – 1 łyżka ostry sos tajski – 1,5 łyżki sos sojowy o […]
27 maja 2019

Dietetyczna sałatka ryżowa po meksykańsku

Wartość energetyczna: 198 kcal Składniki na dressing: olej z awokado – 1 łyżka stołowa syrop klonowy – 1 łyżka stołowa ocet ryżowy – 1 łyżka stołowa […]
7 grudnia 2018

Ciasteczka owsiane z orzechami i siemieniem lnianym