Jagody Goji

CZY WIESZ, ŻE…
  • W krajach anglosaskich jagody goji określane są luźnym mianem “wolfberry”, podczas gdy w Polsce słowo to znaczy “wilcza jagoda” i nie ma nic wspólnego z naszą rodzimą, której owoce są trujące?
  • Kolcowój pospolity rośnie także w niektórych regionach Polski, lecz jego owoce nie są tak smaczne i zdrowe, jak te sprowadzane z krajów Azji Środkowej?
  • W Chinach istnieje legenda o człowieku, który spożywał owoce goji każdego dnia i żył 252 lata?

JAGODY GOJI - CZYM SĄ?

Jagody goji, ostatnio bardzo popularne na polskim rynku, są produktem niezwykłym, gdyż ich liczne właściwości lecznicze, znane ludzkości już od ponad 2000 lat, sprawiły, że dziś zalicza się je do elitarnej grupy żywnościowej określanej mianem “superfoods”. Jagody goji to owoce chińskiej rośliny - kolcowoju pospolitego, i choć w Polsce dopiero odkrywa się ich lecznicze właściwości, mieszkańcom krajów azjatyckich są one bardzo dobrze znane, jako że roślina ta stanowi esencjonalny element tradycyjnej medycyny chińskiej już od setek lat, gdzie wykorzystywana była w leczeniu chorób serca, wątroby i płuc, wzmacniała odporność, a także poprawiała wzrok oraz stan kości i zębów.

Jagody goji, choć to może zaskoczyć, stanowią bardzo dobre źródło białka i zawierają aż 18 aminokwasów. Co więcej, dostarczają one bogactwa cennych karotenoidów i flawonoidów, i są źródłem aż 5 nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega 6. Jednakże, pomimo tak zaawansowanego składu, składnikiem uznawanym za najbardziej wartościowy jest tzw. kompleks polisacharydowy LBP, który nadaje roślinie szereg prozdrowotnych właściwości, o których więcej piszemy poniżej.

JAGODY GOJI - ZASTOSOWANIE

Jagody goji, niegdyś wykorzystywane jako remedium w walce z chorobami płuc, wątroby i serca, oraz jako środek pobudzający, zwiększający zakres sił witalnych i wydolność, dziś są cenionym produktem spożywczym o działaniu antynowotworowym (dzięki dużej zawartości białek i nienasyconych kwasów tłuszczowych, hamują rozwój raka), hipoglikemicznym i przeciwzapalnym. Co więcej, wskutek bogatego udziału wielu antyoksydantów, ochraniają one komórki ciała przed szkodliwym działaniem stresu oksydacyjnego, a także ograniczają negatywne działanie wolnych rodników i poprawiają zdrowie. Ponadto, owoce te wpływają korzystnie na zakres zdolności seksualnych i wspierają kurację niepłodności. Ponadto, dzięki wysokiej zawartości karotenoidów, chronią siatkówkę oka przed uszkodzeniami i poprawiają wzrok.

Regularne spożycie jagód goji pomaga obniżać poziom trójglicerydów i złego cholesterolu we krwi, jak również wspiera wzrost stężenia cholesterolu HDL, znanego jako dobry. Ponadto, dzięki bogactwu witaminy C, jakie zawierają, owoce te wzmacniają odporność organizmu i pomagają w walce z infekcjami, a także, wraz z innymi przeciwutleniaczami, zapobiegają przyspieszonemu starzeniu się organizmu i poprawiają ogólny stan skóry, włosów i paznokci.

STOSOWANIE:
  • suszone jagody goji stanowią doskonały dodatek do ulubionych musli, jogurtów i koktajli;
  • w kuchni azjatyckiej suszone jagody goji wykorzystuje się jako element dań ryżowych, a także jako dodatek do zup, mięs i warzyw;
  • z gotowanych jagód goji możemy przyrządzić sok, herbatę, nalewki, a nawet wina;
  • jagody goji są również doskonałe jako przekąska wyjadana prosto z opakowania.

Sprawdź nasze przepisy

23 sierpnia 2018

Makaron sojowy w sosie pomidorowym z papryką i bazylią

21 sierpnia 2018

Pomidorówka (zupa pomidorowa) z suszonymi pomidorami

20 sierpnia 2018

Frytki z selera i pietruszki z ostrym dipem pomidorowym