- Ksylitol jest najsłodszym ze wszystkich zamienników cukru białego?
- Ksylitol jest powszechnie wykorzystywany w produkcji żywności, farmaceutyków i kosmetyków?
- Ksylitol nie przyczynia się do rozwoju grzybów i drożdżaków?
- Ksylitol ma o 40% mniej kalorii, niż tradycyjny cukier?
KSYLITOL - CO TO JEST?
Ksylitol to naturalny słodzik, jednocześnie doskonała alternatywa cukru białego, od którego różni się mniejszą kalorycznością oraz znacznie niższym indeksem glikemicznym, dzięki którym mogą po niego sięgać także osoby chore na cukrzycę. Ksylitol, czyli cukier brzozowy, to związek zaliczany do grupy alkoholi cukrowych, i zaraz obok takich substancji słodzących, jak sorbitol, maltitol czy erytrol, stanowi słodzik naturalnego pochodzenia, dużo zdrowszy od tradycyjnego cukru białego. Ksylitol pozyskuje się najczęściej z kory brzozy fińskiej, jednak jest on obecny także w innych roślinach, jak owoce czy kukurydza.
Ksylitol przypomina cukier biały zarówno wyglądem, jak i smakiem; tym jednak, co go od niego różni jest delikatny, miętowy aromat, który sprawia, że stosowanie produktu należy do przyjemnych. Z tego powodu nierzadko wykorzystuje się go do produkcji miętowych gum do żucia oraz cukierków - miętówek. Jest również dodawany do aerozoli do nosa.
KSYLITOL - ZASTOSOWANIE
Spożyciu ksylitolu nie towarzyszy wzrost poziomu cukru i insuliny we krwi, w związku z czym produkt ten doskonale sprawdza się w diecie osób chorych na cukrzycę, jak również w menu cierpiących na insulinoodporność i w stanach zaburzonej tolerancji glukozy. Ponadto, słodzik ten jest również znakomitym dodatkiem na dietach redukcyjnych, i wspomaga odchudzanie, w związku z czym mogą po niego sięgać osoby odchudzające się i cierpiące na nadwagę. Wszystko to cukier brzozowy zawdzięcza niskiej kaloryczności i zdolności ograniczającej łaknienie na słodycze.
Ksylitol, o czym wie niewiele osób, pomaga zapobiegać osteoporozie i przeciwdziała utracie gęstości kości, co ma bezpośredni związek ze zdolnością zwiększania przyswajania wapnia przez strukturę kostną. Co ciekawe, cukier biały działa wręcz przeciwnie, i przyczynia się do wypłukiwania cennych pierwiastków, w tym także wapnia.
Ksylitol, czym również wyróżnia się od tradycyjnego cukru, zapobiega próchnicy zębów, jak również innym chorobom uzębienia; dzieje się to za sprawą właściwości hamujących rozwój bakterii bytujących w jamie ustnej, odpowiadających za rozwój próchnicy, oraz wskutek przywracania właściwego pH śliny, dzięki któremu nasze zęby nie są narażone na szkodliwe działanie kwasów. Z tego powodu ksylitol jest polecany szczególnie dzieciom jako zdrowszy zamiennik cukru białego, od którego nie psują się zęby.
- ksylitol jest powszechnie wykorzystywany do słodzenia napojów (kawy, herbaty);
- w związku ze swą odpornością na działanie wysokich temperatur, ksylitol jest doskonałym dodatkiem do wypieków i przetworów owocowych;
- ksylitol znakomicie sprawdza się jako element słodzący do deserów.