Morela jądro

CZY WIESZ, ŻE…
  • Jądra moreli wyglądem przypominają migdały?
  • Gorzkie jądra pestek moreli zawierają kwas cyjanowodorowy, który w nadmiarze jest szkodliwy i może prowadzić do zatruć, w związku z czym zaleca się stosowanie produktu zgodnie ze wskazaniami producenta?
  • Po jądra moreli nie powinny sięgać dzieci oraz kobiety w ciąży i karmiące ze względu na toksyczność zawartego w produkcie kwasu cyjanowodorowego, zwanego także pruskim?

MORELA JĄDRO - CO TO JEST?

Morela zwyczajna, z której pozyskuje się znane i lubiane przez wszystkich owoce - morele, to drzewo zaliczane do rodziny różowatych, oryginalnie wywodzące się z północnych Chin. Pokryte miękkim w dotyku meszkiem i o kolistym kształcie, owoce moreli zwyczajnej mają pomarańczową barwę i są słodkie w smaku, przez co dziś są wykorzystywane w różnych celach, i zjada się je zarówno w formie słodkiej przekąski, jak i dodaje do ulubionych potraw i wypieków. Co ciekawe, kupując morele, skupiamy się zwykle tylko na owocu, podczas gdy na naszą uwagę zasługuje również inna jego część, a mianowicie znajdujące się wewnątrz pestek owocu jądra moreli, które cechują się wysoką wartością odżywczą i wykazują szereg korzystnych dla zdrowia zastosowań.

MORELA JĄDRO - ZASTOSOWANIE

Jądra moreli zawierają szereg substancji odżywczych, których udział w diecie determinuje ogólne zdrowie organizmu; od dawna bowiem wiemy, że produkt ten odznacza się silnym działaniem przeciwzapalnym, wspiera proces gojenia oraz wykazuje aktywność antyrakową, ograniczającą rozwój nowotworu. Dodatkowo, biorąc pod lupę skład jądra moreli, na uwagę zasługuje zwłaszcza jedna substancja - amigdalina, która z jednej strony nadaje produktowi posmaku goryczy, a z drugiej warunkuje szereg właściwości leczniczych i niszczy komórki rakowe.

Zmielone jądra moreli są dziś powszechnie wykorzystywane w medycynie tradycyjnej, i służą zarówno jako wsparcie w leczeniu wielu chorób, jak i stosuje się je profilaktycznie, by części z nich zapobiec. Co ciekawe, zmielone jądra moreli mogą być również aplikowane zewnętrznie na skórę w miejscach, w których występują zmiany chorobowe takie, jak guzy, czy zranienia; w związku ze zdolnością zmniejszania stanów zapalnych, zawarta w jądrach moreli amigdalina przyczynia się bowiem do usprawnionego gojenia ran i pomaga zwalczać stany zapalne.

Ponadto, jądra moreli stanowią bogate źródło błonnika, który wpływa pozytywnie na proces przemiany materii oraz wspiera odchudzanie, i zawierają kwas salicylowy o odkażających właściwościach. Dodatkowo, produkt ten dostarcza także wysokiej jakości białka roślinnego.

STOSOWANIE:
  • zaleca się przyjmowanie 1-2 gorzkich jąder moreli dziennie;
  • jądra moreli mogą być spożywane bezpośrednio z opakowania jako forma przekąski;
  • jądra moreli doskonale sprawdzają się dodawane do różnych potraw, jak zupy czy warzywa;
  • jądra moreli możemy swobodnie mielić i dodawać w takiej postaci do dań;
  • zmielone jądra moreli możemy stosować zewnętrznie, aplikując je w formie okładów na chorą skórę i lecząc w ten sposób np. guzy i rany.

Sprawdź nasze przepisy

23 sierpnia 2018

Makaron sojowy w sosie pomidorowym z papryką i bazylią

21 sierpnia 2018

Pomidorówka (zupa pomidorowa) z suszonymi pomidorami

20 sierpnia 2018

Frytki z selera i pietruszki z ostrym dipem pomidorowym