Słonecznik

CZY WIESZ, ŻE…
  • Słonecznik stanowi symbol wiary i lojalności?
  • Kwiatem narodowym Ukrainy jest właśnie słonecznik?
  • Słonecznik jest rośliną miododajną?
  • Pozyskiwany ze słonecznika olej wpływa na żywotność plemników i wspiera leczenie niepłodności u mężczyzn?

SŁONECZNIK - CO TO JEST?

Zaliczany do rodziny roślin astrowatych, słonecznik stanowi ulubiony przysmak wielu osób, w tym także dzieci, i choć większość z nich nie zdaje sobie z tego sprawy, wyróżnia się on wieloma właściwościami o charakterze prozdrowotnym. Słonecznik po raz pierwszy zaczęli uprawiać przedstawiciele południowoamerykańskich plemion indiańskich; stamtąd zaś trafił on wraz z hiszpańskimi podróżnikami do Europy, gdzie rozpoczęła się jego masowa uprawa, szczególnie rozwinięta w Rosji. Co ciekawe, wyróżniamy nie jedną, a ponad kilkadziesiąt różnych odmian słonecznika, wśród których znajdują się gatunki ozdobne, nieprzeznaczone do spożycia.

SŁONECZNIK - ZASTOSOWANIE

Słonecznik stanowi naturalne źródło wielu witamin i minerałów, przy czym na szczególną uwagę zasługuje wysoka zawartość witamin z grupy, B witaminy E i magnezu; to dzięki nim roślina wspiera walkę ze stresem, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz poprawia zakres zdolności intelektualnych, zwiększając pamięć i koncentrację, przez co doskonale sprawdza się przed ważnymi egzaminami, kiedy poszukujemy wsparcia naszego umysłu. Dodatkowo, w związku z bogatym udziałem magnezu, słonecznik jest szczególnie rekomendowany osobom żyjącym w dużym stresie oraz spożywającym duże ilości kawy.

Regularnie spożywany, słonecznik wpływa pozytywnie na pracę serca, obniża ciśnienie krwi oraz działa uspokajająco. Co więcej, wskutek swojego wartościowego składu obejmującego udział ważnych pierwiastków, jak magnez, niweluje on także bóle głowy wywołane migreną, zmniejsza ryzyko zawału serca, jak również, dzięki wysokiej zawartości wapnia, wzmacnia nasze kości, chroniąc je przed osteoporozą. Ponadto, roślina ta odznacza się też bogatym udziałem żelaza, przez co przeciwdziała anemii, oraz potasu, dzięki czemu może regulować gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu.

Poza bogactwem wartościowych pierwiastków, słonecznik dostarcza także nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega 6, które wchodzą w skład błon komórkowych, i fitosteroli roślinnych, które obniżają poziom cholesterolu we krwi i chronią serce przed chorobami.

STOSOWANIE:
  • ziarna słonecznika możemy spożywać jako formę przekąski wyjadanej prosto z opakowania;
  • ziarna słonecznika sprawdzają się znakomicie jako dodatek do potraw np. sałatek, przy czym ich smak podkręca uprzednie prażenie i doprawienie nasion np. ziołami;
  • ziarna słonecznika mogą również posłużyć jako element dekoracyjny;
  • ziarna słonecznika możemy z powodzeniem dodawać do ulubionych musli i jogurtów, i wzbogacać nimi smak porannych posiłków;
  • dodane do panierki, ziarna słonecznika zwiększają wartość odżywczą dań.

Sprawdź nasze przepisy

23 sierpnia 2018

Makaron sojowy w sosie pomidorowym z papryką i bazylią

21 sierpnia 2018

Pomidorówka (zupa pomidorowa) z suszonymi pomidorami

20 sierpnia 2018

Frytki z selera i pietruszki z ostrym dipem pomidorowym